Boek over bijzondere glasramen in Sint-Pieterskerk in Tielt

(foto WME)
Redactie KW

Heemkundige kring De Roede van Tielt bestaat in 2020 een halve eeuw. Als start van een jaarwerking in het teken van die jubileumviering stelt de heemkring op zondag 19 januari om 14.30 uur in de dekenale kerk Sint-Pieter een boek voor: ‘De glasramen van Max Weiss in de Sint-Pieterskerk van Tielt – Met haiku’s van Walter Haesaert.’

De uitgave kwam er op aangeven van Jan Vandermeulen (lid van heemkundige kring De Roede) en werd een studie over de totstandkoming van de merkwaardige glasraam-partijen in de Tieltse Sint-Pieterskerk na de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn het werk van de Duits-Nederlandse glazenier Max Weiss. Opvallend: de Tieltse Sint-Pieterskerk is de enige in België die prat kan gaan op monumentale glasraamkunst van Max Weiss.

Unieke foto’s

Aan het boek werkten behalve initiatiefnemer Jan Vandermeulen ook prof. Kurt Martens, Berenice Vanrenterghem en Wim Vanseveren mee. Voor de toelichting van de thema’s van de glasramen werden unieke foto-opnames gemaakt op hoogte van de kunstwerken zelf, wat een verrassend zicht geeft op het vakmanschap van de glazenier. Bijzonder in dit luik is ook de inbreng van dichter Walter Haesaert die een reeks uitvergrote details uit de kunstwerken voorziet van haiku’s.

Ook muzikale inbreng

De voorstelling van het boek op zondagnamiddag 19 januari belooft uit te groeien tot een bijzonder event waaraan behalve de auteurs ook organist Tom Hoornaert, dichteres Sylvie Marie en leerlingen van de stedelijke academie voor muziek en woord deelnemen. Het gebeuren is vrij toegankelijk. (TVW)

Het boek kost 15 euro en is te verkrijgen aan het slot van de voorstelling of nadien in de bibliotheek van De Roede van Tielt, Beernegemstraat 5, elke zaterdag van 10 uur tot 11.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier