Boek Collaboratie en Repressie van Kristof Papin in Poperinge voorgesteld

Martine Vanbrabant, auteur Kristof Papin en Patrick Blanckaert stelden zaterdag het boek voor. © MD
Redactie KW

Onder ruime belangstelling werd het boek ‘Collaboratie en Repressie, de vele gezichten van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Poperinge’ voorgesteld.

Het betreft een kluif van niet minder dan 594 bladzijden, van de hand van historicus Kristof Papin. Hij kreeg hierbij de hulp van Patrick Blanckaert en Ivan Top. Het is voor het eerst dat er voor een Vlaamse stad een volledig overzicht wordt gemaakt van alle personen die in de collaboratie en epuratie betrokken waren.

De studie geeft een uniek beeld over een periode waarover lokaal veel verteld wordt, maar weinig bekend is. Het boek is gebaseerd op een uitputtend bronnenonderzoek en laat de mondelinge geschiedenis voor wat ze waard is. Verspreid over 92 bladzijden komen alle namen aan bod van de Poperingenaars, die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de ‘zwarte kant’ stonden. Er wordt beschreven van welke verenigingen ze lid waren, welke hun activiteiten waren tijdens de oorlog en waar ze hebben verbleven in het buitenland, alsook welke straffen en eventueel eerherstel ze achteraf kregen. Het rijkelijk geïllustreerde boek kost 45 euro in de boekhandel.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier