Boek brengt historische figuren van Waregemse Statiewijk tot leven

We herkennen v.l.n.r. Chris Devos, Bernard Vandenbussche, Hendrik Ghistelinck, Kurt Dhaene, Hervé Avet, Noel Verstraete, Marc Feys, Bernard Delange, Herman De Clerck en Marc Vanrijckeghem. Ontbreken op foto: Mya Verleye, Marc Callu, Winoc Van Thuyne, Carlos Ghistelinck en Luc Hurtekant. © DJW
Redactie KW

‘Honderd Waregemse spoortrekkers’ is de titel van het mooi uitgegeven boek van de Statievrienden dat evenveel historisch belangrijke figuren uit de stationswijk vanaf halfweg 19de eeuw tot enkele decennia geleden tot leven brengt. Het werk illustreert perfect hoe belangrijk deze wijk was voor het lokale economische leven.

De beslissing van de Belgische Spoorwegen om in Waregem langs de lijn Gent-Kortrijk in 1839 een station te openen, gaf een op middellange termijn een ongeziene economische boost aan de toenmalige, bepaald niet rijke gemeente aan de Gaverbeek. Die kon je toen nog echt als een boerendorp beschouwen en had al helemaal niet het uitzicht van de stad anno 2020. Verschillende belangrijke figuren uit die tijd hebben daartoe bijgedragen.

Gratis dvd

Zij vormen het hoofdthema van het boek van de Statievrienden waarvan negen meeschreven en bijdragen leverden: algemeen coördinator Hendrik Ghistelinck, Marc Callu, Herman De Clerck, Bernard Delange, Marc Feys, Bernard Vandenbussche, Marc Vanryckeghem, Winoc Van Thuyne en Mia Verleye. Cineast Chris Devos legde zes interviews met nabestaanden of familieleden vast op band en dat leverde een dvd op die gratis bij het boek zit voor wie vooraf intekende. Het boek zelf kost 25 euro en is te koop in de Waregemse Standaard Boekhandel en in diverse lokale krantenwinkels. De oplage bedraagt 900 exemplaren.

“Het boek is één grote getuigenis. Het is heel belangrijk voor de geschiedenis van Waregem dat groeide van dorp tot de in 2000 verleende titel van stad”, weet Hendrik Ghistelinck. “Belangrijk hierbij is natuurlijk ‘den ijzeren weg’ en het station: die waren beslissend voor de opmerkelijke evolutie. En dan had je die tientallen belangrijke figuren die elk op hun manier bijdroegen tot de opleving van de Statiewijk tot de belangrijkste economische motor van de stad.”

Dwarsliggers

Aan de samenstelling en uiteindelijke realisatie zijn flink wat vergaderingen voorafgegaan. Ook het opzoeken van historisch correcte informatie, het raadplegen van archieven, de inbreng van de vele Waregemnaars die familiefoto’s leverden voor een kopie, het schrijven van de tekstenvnam toch enkele jaren in beslag. Maar het boek mag gezien worden. Voor toekomstige historici die aan hun eindwerk toe zijn, is het een goudmijn.

“De figuren die wij brengen woonden en/of werken in de stationsbuurt. Samen hebben ze Waregem op het goede spoor gezet. We mogen deze positieve dwarsliggers niet vergeten. Daarom hebben wij ze in een boek een plekje gegeven”, aldus Hendrik. “Maar wij zijn ons ook heel goed bewust van het feit dat wij zeker figuren vergaten. Wij blijven echter verder werken de volgende jaren. Alle suggesties, voorstellen en nieuwe gegevens zijn heel welkom bij de Statievrienden. Eigenlijk zal dit boek nooit af zijn, het is en blijft een eeuwigdurende geschiedenis.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier