Boegbeeld van plantjesactie Kom Op Tegen Kanker krijgt eigen plein in Kortrijk

Doris Verlinde werd in 2015 met een overweldigende score verkozen tot Krak van Kortrijk. © a-EDB
Redactie KW

Doris Verlinde krijgt zaterdag een plantsoen met haar naam. Het boegbeeld van de plantjesactie van Kom op tegen Kanker in Kortrijk, overleed vorig jaar in januari op haar 66ste aan kanker. Het Doris Verlindeplantsoen ligt naast de Fabriekskaai, heel dicht bij ‘haar’ Vrijzinnig Centrum Mozaïek.

Door Els Deleu en Mieke Verhelle

Doris Verlinde uit Heule was bezieler en voorzitter van Vrijzinnig Centrum Mozaïek, was lid van het humanistisch verbond en boegbeeld van de plantjesactie van Kom op tegen Kanker in Kortrijk.

In januari 2014 werd bij Doris zelf kanker aan lever en galwegen vastgesteld. “We wisten van in het begin dat de kanker moeilijk te behandelen zou zijn”, zegt haar man Filiep Vande Wiele. Doris bleef echter niet bij de pakken zitten, vocht en zette zich verder in voor de plantjesacties. In 2014 haalde Doris met haar ploeg de piek van 10.000 verkochte plantjes. Doris werd ook ‘Krak van Kortrijk van 2014’ van onze krant.

Blijven meehelpen

“In de zomer van 2017 moesten de chemobehandelingen stoppen en wisten we dat het faliekant zou aflopen”, zucht Filiep. Doris werkte in september echter nog mee aan de plantjesactie. “Er was al veel overgenomen, zeker wat fysiek werk betrof. We hadden in VC Mozaïek, van waar Doris de actie coördineerde een bed geplaatst en verplichtten haar om ‘s middags wat te rusten. Daarna vertrokken we nog naar onze dochter in Italië met een mobilhome, iets wat nog op Doris haar bucket list stond. Eind december werd Doris opgenomen in het ziekenhuis, waar ze op 5 januari 2018 overleden is. “We hebben na het vaststellen van de kanker toch nog vier jaar gehad in tamelijk goede omstandigheden.”

Filiep was euforisch toen algemeen directeur van Kom op tegen Kanker Marc Michils hem voorstelde om een straat of pleintje naar Doris te noemen. “Dat betekent een echte erkenning voor het werk dat Doris geleverd heeft”, glundert hij.

Filiep Vande Wiele bij het naambord dat Doris dit jaar kreeg in VC Mozaïek. Het werd onthuld op 5 januari, een jaar na haar overlijden.
Filiep Vande Wiele bij het naambord dat Doris dit jaar kreeg in VC Mozaïek. Het werd onthuld op 5 januari, een jaar na haar overlijden.© EDB

Doris was een vrouw die een diepe indruk achterliet bij Kom op tegen Kanker. “De aanleiding is het 30-jarig bestaan van Kom op Tegen Kanker”, legt directeur Marc Michils uit. “We willen al onze medewerkers in de aandacht plaatsen. We hebben enerzijds de zorgvrijwilligers die patiënten bijstaan en helpen bij zorgkampen en dergelijke. Anderzijds hebben we onze actieve vrijwilligers die op verschillende manieren geld inzamelen. Wij krijgen geen subsidies en zijn dus afhankelijk van die acties.”

Elk jaar krijgen 40.000 Vlamingen de diagnose kanker. Een op de drie overleeft de ziekte niet. “Met Kom op Tegen Kanker willen we kanker vermijden, bestrijden en verzachten en zo de wereld beter maken. En dat was ook de droom van Doris. Ze was er al bij van bij de allereerste plantjesverkoop 25 jaar geleden. Ze is een toonbeeld van solidariteit. Niet alleen voor Kom op Tegen Kanker, maar ook in het hele Kortrijkse verenigingsleven. Ze staat symbool voor de solidaire Vlaming die zich inzet voor een beter samenleving”, weet Marc Michils.

Doris zette ook de vrijzinnigheid in Kortrijk op de kaart. Ze zette zich jaren in voor het humanistisch verbond. Een van haar levenswerken is ongetwijfeld Mozaïek, het vrijzinnig centrum van Kortrijk. “Het is een centrum geworden waar iedereen elkaar kan ontmoeten in een open en solidaire sfeer en dat overal weerklank heeft.” Doris was 20 jaar voorzitter van VC Mozaïek. In 2011 gaf ze de fakkel door maar ze bleef er alles op de voet volgen.

Engagement

Na de oproep van Kathy Lindekens om plantjesacties op te zetten voor Kom op tegen Kanker, nu 25 jaar geleden, engageerde Doris zich onmiddellijk. Ze stelde op de bestuursvergadering van het vrijzinnig centrum voor om als vereniging mee te werken. Ze coördineerde de actie meer dan 20 jaar met succes. Kortrijk werd een van de grootste verkooppunten van Vlaanderen. Ze was ook lid van de stuurgroep van Kom op tegen Kanker. De stuurgroep adviseert de raad van bestuur over de fondsenwerving.

Het Doris Verlindeplantsoen is een stukje groen tussen de Fabriekskaai en de Leie. “Groen lag Doris nauw aan het hart”, stelt haar man Filiep Vande Wiele. “Er staan op dit plantsoen ook banken, wat betekent dat het een plaats voor ontmoeting en sociaal contact is. Dat past helemaal bij Doris, en aangezien dit plantsoen zo dicht bij Mozaïek ligt, wat Doris mee oprichtte, is het plaatje helemaal compleet.”

Op zaterdag 4 mei wordt het Doris Verlindeplantsoen ingehuldigd door Marc Michils, burgemeester Vincent Van Quickenborne en de Superior Jazz Band.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier