Bo zamelt geld in tegen kanker: “Ik loop voor zij die het niet kunnen”

Bo Crombez is gekazerneerd in Lombardsijde: "Mijn fietsvergoeding schenk ik ook aan Kom op tegen Kanker." (foto PM)
Gillian Lowyck

Op 22-jarige leeftijd kreeg Bo Crombez de harde diagnose: baarmoederhalskanker. Enkele jaren geleden zei de dokter haar nog dat ze nooit meer ging kunnen sporten. Vandaag zit Bo in het nationale crossteam van defensie en neemt ze zelfs deel aan het militaire wereldkampioenschap. Samen met drie vrienden loopt ze volgend jaar de 100 km-run tegen kanker.

Bo Crombez (27) uit Oostende kreeg vijf jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker. “Op heel jonge leeftijd”, zegt ze. “Maar ergens ben ik wel dankbaar dat ik het zo jong heb gekregen. Het is een extra kans om op een andere manier naar het leven te kijken, om meer te genieten. Dat doe ik ook wel.”

Bo is militair en was dus altijd al erg sportief. Maar omdat ze zo’n negen operaties moest ondergaan, stond haar conditie op een laag pitje toen ze weer aan de slag ging. “Als militair krijgen we jaarlijks testen”, vertelt ze. “Dat was in het begin niet zo goed en daarom ging ik aan de slag met onze sportcoach. Ook tijdens mijn ziekte kon ik al mijn frustraties kwijt in sport. Ik ging naar de fitness en kon zo mijn gedachten even verzetten.”

Op 6 december stond Bo voor een keuze. “Ik kon kiezen. Ik kon naar een Sinterklaasfeestje gaan in de kazerne of aan een loopwedstrijd deelnemen. (even stil) Ik kan door mijn ziekte geen kinderen meer krijgen en zo’n feestje was voor mij nog te zwaar. Ik heb het daar erg moeilijk mee gehad en heb hulp gekregen van de psycholoog. Gelukkig heb ik een oudere broer die een zoontje heeft van zeven jaar. Vandaag kan ik het een plaats geven.”

“Ook tijdens mijn ziekte kon ik al mijn frustraties kwijt in sport”

Bo koos dus voor de loopwedstrijd. “Atlete Anja Smolders was er ook aanwezig en blijkbaar heb ik indruk op haar gemaakt”, zegt Bo trots. “Normaal gezien mochten enkel de eerste tien in de nationale ploeg van defensie. Maar omdat ze mijn verhaal kende, kreeg ik een extra ticket. Zonder druk. Dat ik die kans kreeg, was echt fantastisch.” Bo raakte zo ook geselecteerd om deel te nemen aan het militaire wereldkampioenschap veldloop dat in september zal plaatsvinden in Portugal. Vandaag heeft ze er een extra uitdaging bij. “Samen met drie vrienden wil ik deelnemen aan de 100 kilometer-run ten voordele van Kom op Tegen Kanker, volgend jaar in maart in Knokke. De eerste persoon loopt 40 kilometer, de tweede 30, de derde 20 en de vierde 10. Uiteindelijk loop je samen over de finish. Ik heb het geluk dat Kenneth Brouckmeersch uit Bredene, die traint om de Marathon des Sables te lopen, de 40 kilometer voor zijn rekening neemt. Zelf doe ik de 30. Dat zal sowieso een uitdaging zijn, want ik ben doorgaans een veldloper. Dat zijn korte, snelle afstanden.”

Het inschrijvingsgeld voor de wedstrijd bedraagt 2.500 euro. Bo organiseert daarom een wafelverkoop en een crowdfunding om het inschrijvingsgeld te krijgen. “Ik ga elke dag met de fiets van Oostende naar de kazerne in Lombardsijde. Mijn fietsvergoeding schenk ik ook aan Kom op tegen Kanker. Kijk, toen ik bij de oncoloog kwam had hij me gezegd dat ik niet meer ging kunnen sporten. Na drie keer te hervallen en mijn laatste operatie in oktober vorig jaar, zag het er zeker zo uit. Dat was echt zwaar om te horen. Maar ik heb altijd veel zelfdiscipline gehad en veel liefde en steun van mijn partner, vrienden en familie.”

Bo loopt vandaag ongeveer 85 kilometer per week. “Op mijn Instagrampagina deel ik mijn verhaal, altijd met de hashtag: loopalleenuitliefde. Ik loop voor zij die het niet kunnen. Ik vind ook dat je moet sporten uit liefde voor je lichaam. Sporten omdat je het gráág doet, dat is belangrijk. De 100 km-run zal sowieso afzien worden, maar wel emotioneel zijn voor mij. Dat wordt echt een kippenvelmoment”, glimlacht Bo tot slot.

Je kan het verhaal van Bo volgen via haar Instagrampagina:

running _army_girl. Op de site doneeractie.nl loopt de crowdfunding. Er zijn wafels te koop aan 9 euro voor een grote doos, bij Bo zelf of op deze verkooppunten: watersportclub Inside, boekhandel Kevin en Aroma Koffie in Oostende, of Jes-Sport in Bredene.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.