Blue Plaque voor grootoom van de Queen

Op initiatief van de Passchendaele Society 1917 en de Heemkring Moorslede werd aan de Broodseinde een Blue Plaque ter nagedachtenis van prins Maurice of Battenberg, grootoom van de Queen ingehuldigd.

© ZB

Een Blue Plaque is een blijvend herinneringsteken in het Verenigd Koninkrijk en andere plaatsen, dat verwijst naar een beroemd persoon of gebeurtenis. “Eerder was er al een wit kruis bevestigd aan een knotwilg in het begin van de Loonsvijverstraat (grens Zonnebeke-Passendale-Moorslede) de destijds vermoedelijk de plaats waar hij stierf. Die plaats was echter verafgelegen en het kruis was ook totaal in verval geraakt en dreigde te verdwijnen”, stelt Erwin Ureel.

“Tijdens de Eerste Slag om Ieper op 27 oktober 1914 stak het eerste bataljon van King’s Royal Rifle Corps vanuit Zonnebeke de Broodseinde over en wilde langs de Moorsledestraat en de Loonsvijverstraat de Keiberg bereiken om de Duitse infanterie tegen te houden. Zijne Hoogheid Prins Maurice Victor Donald van Battenberg was luitenant en aanvoerder van de tweede divisie van het bataljon.”

Granaatscherven

“De vijand opende het vuur met lichte wapens en kleine kanonnen. Prins Maurice werd dodelijk getroffen door granaatscherven. Hulp kon niet meer baten. Hij kwam om tussen de Boodseinde en Molenaarelst. Hij sneuvelde op 27 oktober 1914 of nu 106 jaar geleden. Of de plaat op de exacte plaats staat, zal wel nooit bepaald kunnen worden, vermits het front van het eerste King’s Royal Rilfle Corps bijna een kilometer breed was.”

“We kozen de linkerkant van de Broodseinde tegenover het Frans oorlogsmonument voor de toegankelijkheid. We zijn Ringo Vandermeulen en Griet Verstraete van de Carwash dankbaar dat we de plaque op hun grond mochten plaatsen.” De onthulling was een serene coronaveilige plechtigheid in aanwezigheid van een attachee van de Britse gouverneur.

Grootoom

Maurice van Battenberg werd op 3 oktober 1891 op Bamoral (Schotland) geboren. Zijn vader was Hendrik Maurits van Battenberg en zijn moeder prinses Beatrice van Engeland. Prinses Beatrice was de jongste dochter van negen kinderen uit het huwelijk van prins Albert van Saksen-Coburg Gotha en koningin Victoria van Kent.

Hij was de grootoom van Queen Elisabeth II. De familie veranderde wegens de oorlog haar Duitse familienaam Battenberg in 1917 in Mountbatten. Op 31 oktober 2014 werd hij begraven op het stedelijk kerkhof van Ieper.

Zijn graf ligt helemaal alleen tussen vele burgergraven maar wel net naast de zij-ingang van het Brits kerkhof Ypres Town Cemetery and Extension, een militaire begraafplaats die net naast het stedelijk kerkhof ligt. Koningin Elisabeth II bezocht het graf van haar grootoom in 1966. Nu zal hij ook herinnerd worden aan de Broodseinde in Zonnebeke, niet ver van de vermoedelijke plaats van overlijden. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.