Blogger Marie Sohier uit Poperinge is op zoek naar altaren

Marie Sohier houdt er wel een speciale hobby op na: ze is op zoek naar mensen met een ‘altaar’, een locatie waar herinneringen aan mensen gekoesterd worden.

Het troostende altaar van Marie Sohier. (Foto MB) © (Foto MB)

Marie Sohier (34) woont samen met haar echtgenoot Jan Bekaert, afkomstig uit Ieper, en de kinderen Anouk, Clarisse en Simonne in het Oost-Vlaamse Ledeberg. Ze is de kleindochter van de bekende Poperingenaar Rik Sohier. Marie is geboren en getogen in Poperinge en liep daar tot aan haar achttiende school in het Sint-Franciscusinstituut. Ze koestert haar roots en komt dus nog vaak naar Poperinge om haar moeder, haar grootmoeder en haar ooms en tantes te bezoeken.

Plank

Maar net zoals iedereen krijgt ook Marie te maken met verdriet in het leven. “Vorig jaar verongelukte de neef van mijn vriend op 27-jarige leeftijd, die voor ons een beetje als onze zoon was. In onze living ligt een plank waarop we eerst zijn foto gezet hadden en een kaarsje dat bijna altijd brandt als we thuis zijn. Daarna kwamen er bloemen bij en zetten we er voorwerpen op die de kindjes verzameld hadden. Uiteindelijk is die plank uitgegroeid tot een soort altaartje met herinneringen, kitsch, stenen die hij mooi zou hebben gevonden, enzovoort. Op een vreemde manier biedt dat altaartje troost.”

Blog

Marie is intussen op zoek naar mensen met een altaar of een andere locatie waar mensen hun herinneringen aan anderen plaatsen en koesteren, zoals foto’s, tekeningen en brieven. “Ik heb een blog waarop ik mijmer over het leven, en daarop had ik een oproep geplaatst naar gelijkaardige ervaringen van andere mensen. De grappigste en ontroerendste reacties krijg ik daarop! Nu blog ik dus elke week over een altaar van iemand die ik ken of van een vreemde die dat ziet zitten om dat met mij en de wereld te delen. Zo wordt mijn blog een verzamelwerk, een soort lappendeken van altaartjes.”

Wie over zijn of haar altaar wil vertellen, mag Marie contacteren via marie.sohier@telenet.be. Nieuwsgierigen die willen lezen over de altaren, kunnen terecht op de blog van Marie, www.vertellementen.be. (PhD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.