Bloemiste schenkt bloemen weg aan twee instellingen en rusthuis

Redactie KW

Bloemiste Karine Sanders uit Eernegem schenkt duizenden bloemen aan twee instellingen en een rusthuis. De bloemenwinkel moest noodgedwongen de deuren sluiten en de bloemen waren anders verloren. “Ondanks de crisis was dat toch een gelukkig moment”, zegt ze.

Tulpen, rozen, gerbera’s, lelies… Duizenden bloemen heeft bloemiste Karine Sanders (58) uit Eernegem weggeschonken. De zaakvoerster van bloemenzaak Virgival gaf ze gratis aan de instellingen OC Cirkant in Aartrijke en Viro vzw in Brugge. En ook de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Godelieve in Gistel kregen bloemen. “Die zorgen voor vrolijkheid en brengen wat leven. Ik wou die mensen een hart onder de riem steken. Zo zien ze tenminste nog een bloemetje, want anders zien ze op dit moment niemand. Dat die bloemen voor nog een klein beetje kleur mogen zorgen.”

Bestelwagen vol

Karine baat de zaak al jaren uit. Ze staat wekelijks op heel wat West-Vlaamse markten. Maar zaterdag moest ook zij dus verplicht haar kraam sluiten omwille van de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Alleen had ze nog een frigo vol bloemen. “Die waren allemaal nog helemaal in orde. De tulpen stonden nog volledig toe”, zegt ze. “Dus ik had twee opties: ze op de mesthoop gooien of mensen er een plezier mee doen.” Aanvankelijk belde ze het rusthuis in Eernegem op. Daar werkte ze zelf namelijk vijf jaar. Maar daar bedankten ze vriendelijk voor de gratis bloemen. En dus zocht Karine verder. Maar die zoektocht duurde niet lang. “Mijn schoonzoon werkt bij Viro vzw in Brugge, een organisatie voor mensen met een beperking. Hij is er hier dus een heleboel komen halen en nam die mee naar zijn werk”, zegt Karine. “Mijn dochter werkt dan weer bij OC Cirkant in Aartrijke. Dat is een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Er wonen meer dan honderd mensen. Dus daar ben ik een bestelwagen vol bloemen gaan brengen. En mijn schoonmoeder zit tenslotte in een rusthuis in Gistel. Ook daar heb ik een bestelwagen afgezet.”

De bloemen werden verdeeld onder de bewoners én het verzorgend personeel. Want ook zij verdienen in deze tijden een bloemetje. Karine gaf zelfs nog enkele tips mee om mooie boeketjes samen te stellen. “Weet je, ik heb zelf nog in de sector gewerkt. Dus ik weet wel waar ik over spreek. Deze mensen verzetten op dit moment bergen. Dus ik ben heel blij dat ik dit kleine gebaar voor hen terug kon doen. Ondanks die stevige crisis heeft me dat toch ook een moment gelukkig gemaakt. En ik hoop dat het ook voor al die andere mensen een klein momentje van geluk mag betekenen.”

En of haar gebaar zijn doel bereikte. Bij OC Cirkant zijn ze in de wolken met de bloemen. “Onze personeelsleden waren ongelofelijk gelukkig met het geschenk. Iedereen nam een bloemetje mee naar huis. En we gebruikten de andere bloemen om de leefgroepen op te fleuren”, klinkt het. “Maar het is vooral het gebaar dat er achter zat. Het deed enorm veel deugd om te weten dat de buitenwereld aan ons denkt en ons steunt. Dit bracht heel veel warmte bij ons.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.