Bloemencorso trekt weer door de straten van Blankenberge

Gudrun Debuysere, Anne Pirlet, Hans Vanquathem, Karien De Groote, Alfons Monte, Paul Defever en Femke Troch met de maquettes van de stadswagen 'God is a DJ' en de jeugdwagen 'De Zji'. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Zondag 25 augustus is het weer zover: het bloemencorso, dit jaar met als thema ‘Sea the music’, trekt dan opnieuw door de straten. “Hopelijk zijn de weergoden ons dit jaar iets gunstiger gezind”, zegt regisseur Hans Vanquathem.

Het bloemencorso, een traditie die al sinds 1895 meegaat, is de feestelijke afsluiter van het zomerseizoen in Blankenberge. De jaarlijkse bloemenpracht lokt altijd tienduizenden dagjestoeristen naar de badstad en volgt elk jaar een ander thema: na ‘Animahlia’ en ‘Corso @ the movies’, gaat het ditmaal de muzikale toer op. “Sea the music betekent natuurlijk dat de muziek ook netjes zal worden uitgebeeld. Maar het is anderzijds een knipoog naar de toeristische slogan van onze stad: Blankenberge is happy to sea you“, zegt Hans Vanquathem. Van Kiss tot André Rieu, van Bob Marley tot Frank Sinatra, Vlaamse schlagers, punk en disco: de smaak van de wagenbouwers blijkt erg uiteen te lopen.

“Er zal dus weer voor elk wat wils zijn, en de uitgebeelde onderwerpen spreken allemaal voor zich. Het is immers de bedoeling dat je ook zonder programmaboekje direct ziet wat er wordt uitgebeeld”, klinkt het. De stadswagen – ‘God is a dj’ – wordt een eyecatcher met 80.000 dahlia’s, de Blankenbergse jeugddienst koos voor het liedje De Zji van Ertebrekers. “Met een knipoog naar het milieu, toch wel hét onderwerp van het jaar”, onthult Femke Troch.

421 figuranten

Het aantal wagens blijft overigens min of meer gelijk. “In totaal rijden er 18 uit, waarvan drie kleine en één grote buiten competitie. Er vielen een aantal corsogroepen weg, maar er zijn er ondertussen ook weer nieuwe bijgekomen”, gaat Hans Vanquathem verder. De vier nieuwkomers luisteren naar de namen ‘Dahliavrienden’, ‘Otterstraat’, ‘Floristen’ en ‘Postirkes’. “De eerste drie komen uit Dendermonde. Nog een geluk dat daar de bloemenstoet weer in de lift zit, maar ik zou ook graag eens nieuwe groepen zien aansluiten uit Blankenberge. Dat is en blijft een uitdaging”, aldus nog Vanquathem.

De kinderen van Dance NRGY worden voor één dag punkertjes

Aan figuranten geen gebrek: liefst 421 lopen er dit jaar mee in de stoet. Drie muziekkorpsen en veertien dansgroepen zorgen daarnaast voor aangepaste schwung. “Daar leent het thema zich dit jaar wel uitstekend voor”, meent de regisseur. “Het leuke is dat muziek tijdloos is. De kinderen van de Blankenbergse dansschool Dance NRGY worden voor één dag punkertjes.”

Klaar voor topeditie

Hans Vanquathem is als regisseur aan zijn derde editie toe. “Dit wordt een topeditie. Ik verwacht er zelf ook veel van”, zegt hij. “En verder kunnen we alleen maar hopen dat de weergoden ons iets gunstiger gezind zijn. Vorig jaar was de regen een echte spelbreker.” De regen bedierf toen twee keer de pret: eerst viel er te weinig, dan te veel. Op de dag van de stoet viel ze met bakken uit de lucht. “Door een goed evenwicht van zon en regen, is de kwaliteit van de dahlia’s op dit moment wel uitstekend. Maar dat kan altijd nog veranderen: het weer tussen nu en de pluk wordt bepalend. Er is overigens een tendens bij de bloemenkwekers om grotere varianten te planten. Dat gaat sneller vooruit bij het steken van de bloemen”, besluit Hans Vanquathem.

Zoals ieder jaar kunnen Blankenbergenaars, toeristen en tweedeverblijvers mee de handen uit de mouwen steken. Inschrijven via de dienst Evenementen op het nummer 050 63 66 30 of via diane.vermeersch@blankenberge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier