Bloemen voor tienduizendste tuinafvalklant uit Oostnieuwkerke

Erik Verbeure, ondervoorzitter van Mirom, overhandigde bloemen aan Sandra Vanlerberghe die de 10.000ste tuinafvalbak bij Mirom aanschafte. © (foto BF)
Redactie KW

Sandra Vanlerberghe uit Oostnieuwkerke werd letterlijk in de bloemetjes gezet door afvalintercommunale Mirom Roeselare. In de Broeierijstraat werd bij haar de 10.000ste tuinafvalbak geleverd. “Door de coronacrisis vragen veel meer mensen een dergelijke bak aan.”

In september 2000 startte afvalintercommunale Mirom, toen nog Ivro, met de ophaling van tuinafval aan huis. “Die ophaling van tuinafval is een van de pijlers die ervoor heeft gezorgd dat er vandaag de dag amper nog tuinafval terug te vinden is in de restafvalzak. De andere pijlers zijn thuiscomposteren en de inzameling van tuinafval op de recyclageparken”, aldus Erik Verbeure, ondervoorzitter van Mirom.

In het begin waren er een 900-tal klanten, vooral gezinnen uit Roeselare zelf. Tegenwoordig is Roeselare nog goed voor tien procent van de 10.000 exemplaren. De rest staat in de andere elf gemeenten aangesloten bij Mirom Roeselare en in de drie gemeenten van Mirom Menen. De ophalers van Renewi uit Kortemark komen de tuinafvalbakken ledigen. In 2019 werd er ruim 4.000 ton aan tuinafval opgehaald.

“In totaal werd er trouwens meer dan 21.000 ton tuinafval ingezameld door Mirom Roeselare, het grootste deel nog altijd op de recyclageparken”, aldus Erik Verbeure. Het tuinafval wordt daarna door een gespecialiseerde firma gecomposteerd, zodat het eindproduct kan gebruikt worden om sier- en moestuinen te verfraaien.

In ons kot blijven

“In 2019 noteerden we met Mirom Roeselare 440 bijkomende klanten. Dit jaar zijn dat er nu al 1.127. Naar een oorzaak is het niet ver zoeken. Toen eerder dit jaar werd opgeroepen om massaal in ons kot te blijven en iets later de recyclageparken eerst gesloten werden en het er daarna soms te druk was door de coronamaatregelen, bleek de ophaling van tuinafval een perfecte oplossing”, legt Erik Verbeure uit. “Voor PMD, papier en karton waren er al alternatieven om een bezoek aan het recyclagepark te schrappen of uit te stellen, een tuinafvalbak bij je thuis zorgt ervoor dat je ook een rit kan uitsparen als je gras heb gemaaid of de haag hebt geschoren.”

Die afweging maakte ook Sandra Vanlerberghe uit Oostnieuwkerke. Omdat zij de 10.000ste was kreeg zij een mooi boeketje. “Momenteel is het door de coronamaatregelen vaak heel druk op het recyclagepark. De tuinafvalbak lijkt me dan ook een erg goede oplossing”, vertelt Sandra.

Wie ook interesse heeft om tuinafval thuis te laten afhalen kan meer informatie vinden op www.mirom.be/tuinafval. Bij aanvraag kies je voor een rolcontainer van 180 of 240 liter en voor een ophaalritme van 24 of 35 beurten. Voor een grote tuin zijn er containers van 1.000 liter. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier