Bloemen in zilveren randje in bloemenzaak Cosma

"Ik ga nog iedere week zelf naar de veiling in Brussel om mijn snijbloemen te kopen", vertelt Chantal De Mets. © Davy Coghe
Redactie KW

Chantal De Mets runt al 25 jaar bloemenzaak Cosma aan de Moerkerksesteenweg. In 1994 nam ze de zaak over van haar leermeester Jozef Lonneville en sindsdien zat Chantal letterlijk én figuurlijk in de bloemen. Cosma is ondertussen een begrip geworden aan de kerk van Sint-Kruis. “Ik heb het mij nog niet beklaagd”, lacht ze.

Chantal De Mets (45) is een echte onderneemster. Ze werkt al 25 jaar hard om al haar klanten het beste te kunnen bieden. Op zondagen is de zaak in de voormiddag open. Ook elke feestdag blijft ze speciaal open. Chantal is eigenlijk afkomstig van Sint-Pieters waar ze opgegroeid is in de Berkenstraat.

Madeliefjes

“Ik heb schoolgelopen in Sint-Leo in Sint-Pieters, nadien de Maricolen en tenslotte nog Mariawende”, vertelt Chantal. Ze wist niet wat ze later zou worden, maar is opgegroeid midden de bloemen en heeft altijd als jong meisje geholpen in de zaak. Verder had ze wel oog voor bloemetjes. Zo plukte ze graag madeliefjes of maakte een boeketje met geplukte bloemetjes uit de natuur voor haar grootmoeder. In 1994 kreeg ze het voorstel na drie jaar leercontract om de zaak over te nemen van Jozef Lonneville die de zaak van 1972 tot 1994 gerund heeft en al een trouw publiek had opgebouwd.

“Ik zag het meteen zitten en heb direct ja gezegd en heb het mij nog niet beklaagd. Heel wat klanten zijn intussen vrienden geworden. De mensen komen mij heel wat vertellen en toevertrouwen. Ik ga nog iedere week zelf naar de veiling in Brussel om mijn snijbloemen te kopen. Telkens moet ik dan om 3.30 uur uit bed om daar tijdig te zijn. Ook op mijn sluitingsdag, op dinsdag, durf ik naar de veiling te rijden die daar om 5.30 uur start. Ik verkoop voornamelijk snijbloemen, maar ook orchideeën, azalea’s, chrysanten en de kerststerren in de eindejaarperiode doen het goed. Die ga ik allemaal rechtstreeks kopen bij de kwekerijen zodat ik ook meteen zie welke kwaliteit ik koop en er geen tussenpersoon is die zorgt voor een meerprijs. Ik werk ook al jaren samen met dezelfde leveranciers”, vertelt Chantal nog.

Meerdere malen per jaren zijn er piekmomenten. De absolute topper voor Chantal is nog steeds Moederdag gevolgd door Valentijnsdag, Pasen, Allerheiligen en Allerzielen en secretaressedag.

Geen bijproducten

“Ik beklaag mij zeker niet dat ik 25 jaar geleden gestart ben met de zaak. Ik ben Jozef eeuwig dankbaar dat ik die kans heb gekregen. Ik heb de zaak volgens zijn manier van werken verdergezet. Intussen heb ik de ramen van de zaak laten vernieuwen en werd geïnvesteerd in nieuwe kasten om alles mooi tot uiting te laten komen. Concurrentie heb ik niet. Ik hou mij ook enkel bij bloemen, planten en perkgoed. Ik verkoop niets van bijproducten. Ik heb ook heel wat werk met het maken van rouwstukken voor uitvaarten. Ik merk dat de bloemstukjes kleiner gevraagd worden”, besluit Chantal.

Ze wil 25 jaar ondernemerschap vieren samen met haar klanten die ze dan ook hoopt te zien tijdens het weekend van 28 tot 30 juni. Ze zal haar klanten dan verwennen met een hapjes, een drankje en een klein presentje. (Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier