“Bloemen in de vuilbak brengen niets meer op”

Bieke Cobbaert

In de Torhoutse regio springen ze gretig op de kar en bieden ze broden, bloemen of andere zaken aan via de app Too Good To Go. Wij pikten er vier handelaars uit om hun ervaringen met de app te delen.

Bakkerij Vandenberghe (Eernegem): “We konden nergens heen met overschot”

Bakkerij Vandenberghe is terug te vinden op de app Too Good To Go. “Onze producten worden elke dag vers gemaakt en dus ook geen twee dagen na elkaar verkocht in de bakkerij. Daardoor moeten wij dagelijks toch wel wat weggooien. Dankzij deze app moeten we ons brood ‘s avonds niet meer in container gooien. Dit is voor ons de enige oplossing, want we mogen overschot bijvoorbeeld niet naar Poverello brengen. Dat mag niet van de wetgever”, legt bakkersvrouw Anja uit. “Ik bied ‘s avonds twee pakketten aan die een winkelwaarde hebben van 12 euro, maar die ik verkoop aan 3,99 euro. Mensen kunnen die pakketten afhalen tussen 18 en 18.30 uur. Soms vragen de mensen of ze hun pakket al in de namiddag mogen afhalen, omdat ze dan net in Eernegem moeten zijn. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Overdag kan ik niet inschatten wat de overschot zal zijn én dat kunnen we niet maken tegenover onze klanten die wel de volle pot betalen.”

Origin’O (Torhout): “Bereiken niet de mensen die het niet breed hebben”

Origin’O is de enige zaak in Torhout die te vinden is op Too Good To Go. Bij zaakvoerder Guy Thorrez is de drijfveer absoluut niet dat klein beetje geld dat hij nog voor zijn overschot krijgt. “Vers voedsel in de vuilbak gooien, terwijl er mensen zijn op de wereld die geen eten hebben: dat wringt. Wij hebben elke avond brood, zuivel, vlees of iets vegetarisch over dat we ‘s anderdaags niet meer kunnen verkopen. Sinds we met de app werken, zijn we al die overschot kwijt. Dat is mooi meegenomen, maar er is nog een tweede voordeel aan verbonden: we krijgen nieuwe gezichten over de vloer die ons zo leren kennen.” Toch ziet Guy nog een werkpunt. “De mensen die ons nu vinden via Too Good To Go zijn voornamelijk mensen die eens iets nieuws willen proberen. Dat zijn niet de mensen die het niet breed hebben. We zouden toch ook die groep moeten bereiken. Maar deze mensen zijn vaak niet in de mogelijkheid om een creditcard aan een app te koppelen.”

Bloemen Sofie (Ruddervoorde): “Bloemen in de vuilbak brengen niets meer op”

Sofie Himpens van Bloemen Sofie in de Sint-Elooisstraat in Ruddervoorde kwam toevallig met Too Good To Go in aanraking. “Ik zag er iets over passeren op de Facebookpagina van een andere bloemist. Ik won wat informatie in en besliste om ook met de app te werken.” Sofie biedt enkel boeketjes aan tijdens het weekend, omdat haar winkel op maandag en dinsdag gesloten is. “Nu moet ik op zondag helemaal geen bloemen meer weggooien, want ik ben telkens al mijn bloemen kwijt. Ik bied op zaterdag twee boeketjes aan met een winkelwaarde van 15 euro die ik verkoop aan 4,99 euro. Op zondag doe ik hetzelfde. Ik verkoop die boeketjes aan minder dan de inkoopprijs, maar als ik mijn bloemen in de vuilbak moet gooien, krijg ik er natuurlijk helemaal niets meer voor.” Sofie kreeg zo al heel wat nieuwe gezichten in haar winkel dankzij de app. “Er zijn zelfs mensen die later al eens terug gekomen zijn. Dankzij de app trek ik dus ook nieuwe klanten aan!”

Fijnbakkerij Lieven (Veldegem): “Dagelijks is al onze overschot weg”

Sandra Vandenbroele van Fijnbakkerij Lieven langs de Koningin Astridstraat in Veldegem omschrijft Too Good To Go als een echt succes voor haar bakkerij. “In tegenstelling tot vroeger, moeten wij vandaag nog nauwelijks iets in de vuilbak gooien als het avond is. Elke dag is onze overschot weg. Ik ondervind dat mensen van overal komen om onze overschot, niet per se alleen uit Veldegem dus. Van overal uit de streek vindt men de weg. Meestal is het vooral nog brood dat ik ‘s avonds in de aanbieding heb als overschot, maar dat kunnen ook eens pistolets en gebak zijn. Allemaal verse producten waar nog niets aan is. De mensen kopen dus in feite verse producten en wij zijn blij dat we er toch nog een cent voor krijgen. Ook al is het niet veel, het is toch nog iets.” Even verderop in de straat werkte ook Maaike Dedeyne van Broodhuis Deyntjes met de app Too Good To Go, maar deze broodjeszaak werd heel recent gesloten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.