Bloemen en kaarsje voor man die stierf op Grote Markt: “Mensen zijn hard en laks geworden”

De bloemen en het kaarsje staan op de plek waar Bart jammerlijk het leven liet. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Marnix Decock uit Kortrijk legde dinsdagmorgen op de Grote Markt bloemen neer en liet een kaarsje branden voor de overleden Wevelgemnaar Bart Rigole. Hij doet dit uit medeleven met de familie na zijn eigen traumatische ervaring waarbij ook hij niet geholpen werd door passanten.

Bart Rigole (45) uit Wevelgem stierf ‘s nachts op de Grote Markt in Kortrijk nadat hij in elkaar zakte. Enkele passanten keken wel naar hem, maar hielpen niet en verwittigden de politie niet. Bart werd meer dan twee uur later opgemerkt door een politiepatrouille maar hulp kon niet meer baten.

Marnix Decock (70) kwam samen met zijn vriend Marc De Smet bloemen neerleggen op de plaats waar Bart overleed. Decennia geleden was Marnix slachtoffer van een overval en ook toen was er ook bijna niemand van de omstaanders die iets deed. Daarom legde Marnix bloemen neer met de pancarte ‘Tegen de onverschilligheid hier op deze plaats’. Hij ontstak er ook een kaars.

Herinnering aan trauma

“Hetgeen gebeurd is, is verschrikkelijk. Het kan toch niet dat geen hulp geboden wordt? Het is een verzuurde maatschappij geworden waarin we geen hulp meer bieden aan mensen in nood“, aldus Marnix, die begin de jaren 70 overvallen werd door twee Franse jongeren. “Door dit jammerlijke voorval is alles weer naar boven gekomen. Ik was op weg naar huis met de kassa van de dancing Amber waar ik werkte. Ik was een beetje griepachtig en wilde snel thuis zijn in de Sionstraat waar ik toen woonde. De dancing was in de Lange Steenstraat die toen nog niet verkeervrij was. Ter hoogte van de Steenpoort probeerden twee overvallers de tas met het geld in uit mijn handen te rukken.”

Marc De Smet en Marnix Decock legden dinsdagochtend bloemen neer ter nagedachtenis van Bart Rigole.
Marc De Smet en Marnix Decock legden dinsdagochtend bloemen neer ter nagedachtenis van Bart Rigole.© JVGK

Ik riep herhaaldelijk om hulp maar geen enkele auto stopte. Zelfs voetgangers stopten niet. Ze keken wel maar hielpen niet. Men stond even verder aan de frituur te kijken”, vertelt Marnix zijn wedervaren. “Ik kon me een tijdje later losrukken en liep naar huis. Iets later kwam er dan toch een patrouille langs en de politie kon de daders vatten op de Veemarkt iets verderop.”

Cameranetwerk

Marnix heeft wel enkele bedenken over het voorval met Bart Rigole. “De politie ziet toch ook de camerabeelden. Ze moeten toch gezien hebben dat die man daar zat of lag en dat er mensen voorbij kwamen. De politiewoordvoerder zegt echter dat de beelden niet duidelijk waren. De politie zal dan wel jarenlang ‘stoefen’ met hun cameranetwerk… Wat die passanten betreft: de mensen zijn te laks geworden. Het is ver gekomen.”

Dinsdagmorgen werd in de aula van crematorium Uitzicht afscheid genomen van Bart Rigole. Bart die beroepshalve lange tijd schilder was, woonde na z’n scheiding alleen in Wevelgem. Hij laat twee kinderen na.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Kortrijkzaan Marnix Decock en zijn vriend Marc De Smet kwamen dinsdag bloemen neerleggen om Bart Rigole, de Wevelgemnaar die stierf op de Grote Markt van Kortrijk, te gedenken. "De maatschappij is hard en zuur geworden", zegt hij. "Ik doe dit tegen de onverschilligheid op deze plaats." Lees er hier alles over: https://kw.be/nieuws/samenleving/bloemen-en-kaarsje-voor-man-die-stierf-op-grote-markt-mensen-zijn-hard-en-laks-geworden/article-normal-397559.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Dinsdag 15 oktober 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/718165152029573/500

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier