Blitz van Stefaan Destoop verdubbelt in oppervlakte

Stefaan Destoop: “Ik verkoop alleen die hebbedingen die ik zelf leuk vind.” (foto HD)©Hein Demeyer
Stefaan Destoop: “Ik verkoop alleen die hebbedingen die ik zelf leuk vind.” (foto HD)©Hein Demeyer
Redactie KW

Videotheken zijn echte iconen van de jaren 80 en 90. Alleen zaakvoerders die nadien het roer radicaal durfden om te gooien, slaagden erin om te overleven. Stefaan Destoop (45) deed meer dan dat. Blitz in Waregem, overgenomen in 1999, wist hij om te bouwen tot een succesvolle entertainmentzaak. “Dit jaar ga ik ook fors uitbreiden”, zegt hij.

Blitz Entertainment Store, zoals de voormalige videotheek nu voluit heet, vind je in dat stukje van de Stormestraat dat in Waregem beter bekend staat als het Kwaestraetje. Tegen eind dit jaar wordt de winkel dubbel zo groot want Destoop koopt het leegstaande pand naast zijn winkel, waar vroeger de kunstgalerie van Denis De Gloire zat. “Tegen eind dit jaar wil ik alles klaar hebben om te openen”, zegt hij.

Je hebt grote ambities aan het begin van 2021 en dit na het rampzalige coronajaar. Schets eens het precieze plan?

“Met dat pand erbij zal de winkelruimte meer dan verdubbelen in oppervlakte. Vanop straat merk je dat niet echt maar het gebouw is bijzonder groot. Dit zal me toelaten om alles te herschikken en om daarnaast ook een belevingsruimte te creëren. Daar gaan de bezoekers de mogelijkheid hebben om games te spelen of zich aan Warhammer te wagen, een strategiespel dat al meer dan 40 jaar bestaat en nog steeds in populariteit toeneemt. Het is veel meer dan een spel, een belangrijk onderdeel is dat de deelnemers ook miniatuurfiguurtjes schilderen voor ze aan de slag gaan.”

Je bent een van de weinigen in de sector die niet ten onder is gegaan met je videotheek. Wat is je recept?

“Heel belangrijk is dat ik niet ben blijven hangen in het wereldje van de films. Ik bied nu veel meer aan dan dvd’s alleen. De strips zijn er al van het begin bij, maar er is bijvoorbeeld een groeiend aanbod aan vinylplaten. Dat is een markt die tot mijn aangename verrassing opnieuw groeit, zeker ook bij de jongere generaties.”

“Verder zijn er de games natuurlijk en de Funko Pops, (acteurs)popjes uit populaire tv-reeksen, games, cartoons of films die gigantisch populair zijn. Poppetjes zoals Darth Vader uit Star Wars zijn enorm gegeerd. Ik ga er prat op dat ik het grootste aanbod aan Funko Pops heb van de Benelux . Sommigen klanten zijn dan ook bereid om flink wat kilometers te rijden voor die poppetjes. Ik had hier onlangs iemand uit Ieper over de vloer. De fans vinden me via mijn webshop blent.be. Ik verkoop overigens alleen die hebbedingen die ik zelf leuk vind. Dat is mijn criterium vooraleer ik iets in de rekken leg.”

Ondertussen blijft de filmfanaat die hier een dvd of blu-ray wil huren, aan zijn trekken komen. Hoelang gaat dat nog zo zijn?

“Dat blijft zo want ik doe ze niet weg uit respect voor de klanten en omdat ik zelf ook een filmfan ben. Er staan hier nog altijd meer dan 12.000 filmtitels, vooral dan op de bovenverdieping. Veel verdien ik daar dus niet meer aan want wat de mensen nu in de loop van één maand ontlenen bij mij, gebeurde vroeger op één dag.

Je hebt je winkel in de bekendste winkelstraat van Waregem en omgeving, maar ver van de Markt. Is dit een goede plaats om zaken te doen?

“Het feit dat ik in een zijstraat van de Stormestraat zit, helpt de winkel niet vooruit. Bij een braderie doen de mensen niet de moeite om de straat in te slaan, waardoor ik daar al lang niet meer aan meedoe. Dat de winkel goed draait, is volgens mij door een combinatie van hard werken, het juiste aanbod aanbieden en een goeie service. Na meer dan 20 jaar is Blitz toch een begrip geworden en ons team doet er alles aan om dit zo te houden.”

Heeft de verplichte lockdown pijn gedaan?

“Dat kan je wel zeggen. De onlineverkoop kon verder doorgaan maar uiteindelijk was die ook maar goed voor 20 procent van de normale omzet. Ik prijs me gelukkig dat ik al dik 20 jaar in het vak zit en wat reserve heb kunnen opbouwen. Daardoor heb ik dit makkelijker kunnen overleven. Ik kan me voorstellen dat veel nieuwkomers zwarte sneeuw gezien zullen hebben. Heel apart aan de lockdown was wel dat het de allereerste keer was in mijn carrière dat de winkel gesloten bleef. Tot dan bleef ik altijd open, op weekdagen en in de weekends.”

Hier zit een echte workaholic voor mij.

“Dat kan ik niet ontkennen (glimlacht) . Ik denk dat ik toch al snel 80 uren per week in de weer ben. Hobby’s heb ik zo goed als niet meer en bijna al mijn tijd gaat op aan werken. Als ik hier de deuren sluit, ga ik naar huis, kom ik thuis even tot rust maar na 22 uur ben ik dan toch alweer bezig om nog wat administratieve taken af te ronden. Vaak zet ik er pas een punt achter rond 1 uur.”

Niet veel slaap nodig precies?

“Ik loop vaak moe rond. Ik neem dat er dan maar bij (glimlacht) . Ik prijs me gelukkig dat mijn vrouw me volledig steunt. Zelf staat ze in het onderwijs, maar daarnaast neemt ze de opvoeding grotendeels voor haar rekening.” (FV)

Info: www.blent.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier