Blinden kunnen Kattenstoet volgen via hoofdtelefoon

Blinde toeschouwers zullen zich voor het eerst echt een beeld kunnen voorstellen van de Kattenstoet op zondag 13 mei. De stad voorziet onder meer gratis gidsen en hoofdtelefoons.

Foto TP

Voor de 45ste editie van de Kattenstoet op 13 mei werkt de stad Ieper samen met VeBeS, een Vlaamse vereniging van blinden en slechtzienden die bestuurd wordt door personen met een visuele handicap. “Heel wat West-Vlaamse leden van VeBeS hadden zin om naar de stoet te komen”, vertelt Léticia Larangé, voorzitster van VeBeS West-Vlaanderen. “Daarom vroeg ik de stad om extra inspanningen om de Kattenstoet toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Wij willen graag genieten van activiteiten, evenementen en vakanties in het reguliere circuit. De samenwerking met de Kattenstoet is daar het levende bewijs van.”

De stad bood de organisatie een optie aan van 50 tickets voor plaatsen op een tribune. “Blinden en slechtzienden kunnen zich namelijk moeilijk oriënteren in een grote massa”, klinkt het bij de stad. “Ze krijgen een reductietarief op de tickets voor de begeleiders. De stad voorziet in speciale gidsen voor de leden van VeBeS aan het station, zodat blinden en slechtzienden bij aankomst in onze stad meteen op de goede weg worden gezet. Ze krijgen gratis technische apparatuur om de stoet te volgen via een hoofdtelefoon. Dit is een primeur in Vlaanderen. Volgens een systeem van ‘stille gidsen’ en hoofdtelefoons wordt de stoet toegankelijker gemaakt. Onze inspanningen worden enorm gewaardeerd: op korte tijd waren de 50 plaatsen gereserveerd door mensen uit verschillende provincies.”

Ieperling Steve Boussemaere (43), die op zijn tiende blind werd door een ongeval reageert heel positief op de inspanningen. “Ik hoop dat het navolging krijgt in de rest van Vlaanderen, want dit is vrij uniek. Leuk dat blinden en slechtzienden van zo ver naar Ieper komen om van onze stoet te genieten.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.