Blik achter de schermen van de zorginstellingen op Dag van de Zorg in Tielt

Schepen Pascale Baert, voorzitter van Zorg Tielt. © gf
Redactie KW

Aanstaande zondag 17 maart staat ook in Tielt in het teken van zorg. Zorg Tielt stelt alle deuren van de zorginstellingen open om bezoekers een blik achter de schermen te gunnen.

“Mensen zijn zich niet bewust van wat er allemaal mogelijk is op vlak van zorg en tijdens de Dag van de Zorg willen we hen informeren”, aldus schepen Pascale Baert, voorzitter van Zorg Tielt.

Er worden tal van activiteiten georganiseerd om de verschillende sociale werkgroepen in de kijker te zetten. Op zaterdag 16 maart zullen op de parking van het Sociaal Huis shuttlebusjes naar verschillende zorginstellingen rijden. De eerste halte is het dagverzorgingscentrum om te tonen waaruit de dagverzorging bestaat. Daarna rijdt het busje door naar dienstencentrum ‘t Vijverhof om kennis te maken met de verschillende hobbyclubs en de thuiszorgdiensten. De laatste stop is in woonzorgcentrum Ampe, waar de bezoekers tijdens het binnenkijken bij de flats wafels en koffie krijgen. In het woonzorgcentrum zelf maken mensen een opname in het centrum mee.

Bezoekers krijgen om 17.30 uur als eeste het nieuwe logo en de site van Zorg Tielt te zien. “Omdat we het luik van de zorg niet willen voorstellen als een stadsdienst, maar als een welzijnsdienst, verandert de naam naar Zorg Tielt.” Voorzitter Pascale Baert vindt het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan zorg. “Vooral als het gaat over thuiszorg zijn mensen zich niet bewust van wat er allemaal mogelijk is.

Volgens de schepen kampt Tielt met een erg hoge vergrijzing. “Wij willen niet in de valkuil trappen door het als een probleem te zien. Het is een uitdaging waabij we alles op alles willen zetten om tegemoet te komen aan de noden. Momenteel besteden we dan ook veel aandacht aan het dagverzorgingscentrum, dat binnenkort een nieuwbouw krijgt. Alles wat we doen staat in het teken van menswaardige en comfortabele zorg.”

Elke Claus (39), nieuwe medewerker: “Werken met mensen is echt een droom”

Blik achter de schermen van de zorginstellingen op Dag van de Zorg in Tielt
© WME

Sinds twee maanden werkt Elke Claus als administratief medewerker in ‘t Vijverhof. Na haar middelbare schoolopleiding als administratief bediende volgde ze stage in het woonzorgcentrum Ampe. “Na mijn stage kreeg ik een vaste job aangeboden in het wzc. Daar heb ik een lange tijd gewerkt. Daarna veranderde mijn functie en werkte ik twee dagen per week voor de administratie in ‘t Vijverhof. Nu ben ik er als administratief medewerker aan de slag.”

Voor Elke is een job in de zorg volledig haar ding. “De combinatie van administratie, waar ik goed in ben, en het werken met en rond mensen is echt een droom voor mij. Ik ben heel graag onder de mensen. Omdat ik hier al eerder werkte, is de nieuwe job geen aanpassing. Er heerst ook altijd een toffe sfeer”, aldus Elke die in dienst werd genomen door het OCMW Tielt, waarvan de naam binnenkort verandert naar Zorg Tielt.

Walter Verfaillie (92), bewoner: “Ik verveel me hier echt geen moment”

Blik achter de schermen van de zorginstellingen op Dag van de Zorg in Tielt
© WME

Walter Verfaillie verblijft sinds een tweetal jaar in het wzc Deken Darras. “Mijn vrouw en ik zijn na een ziekenhuisopname naar hier verhuisd. Iets wat in mijn geval in het begin zeker niet met de volle goesting gebeurde. Afscheid nemen van een huis waar je zoveel hebt meegemaakt, doet iets met een mens. Mijn vrouw was hier echter heel graag en ik heb me daar echt aan moeten optrekken. Door het feit dat je hier ook nieuwe mensen leert kennen, kan ik zeggen dat ik ondertussen een tevreden bewoner ben. Mede omdat ik nog zo mobiel ben, verveel ik me hier echt geen moment. Ik probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan een van de georganiseerde activiteiten. Vorige week was ik prins carnaval en heb ik nog meer dan een uur staan dansen. Alleen op de kamer lees ik boeken of kan me laten gaan bij het beluisteren van een prachtig stukje jazzmuziek.”

Rita Lamote (76), vrijwilliger: “Ik kom graag onder de mensen”

Blik achter de schermen van de zorginstellingen op Dag van de Zorg in Tielt
© WME

Rita Lamote werd vier jaar geleden vrijwilliger via haar man, die toen al chauffeur was voor mindermobiele mensen. “Omdat hij vaak weg was, zat ik een hele dag alleen thuis. Omdat ik sociaal ben en graag onder de mensen kom, help ik sinds vier jaar bij het ‘t Vijverhof. Ik doe er van alles. Soms ga ik mee met de boodschappendienst, maar ik ga ook mee met mijn man.”

Het vrijwilligerswerk is haar dan ook met de paplepel meegegeven. “Mijn moeder en overgrootmoeder hebben zich vroeger ook steeds ingezet voor anderen, dat zet ik nu voort.” Naast vrijwilliger in ‘t Vijverhof helpt Rita ook met het ronddelen van flyers voor verschillende organisaties of met kleine taken bij het carnaval. “Als mensen iets vragen, ben ik steeds bereid te helpen. Als het niet past, mag ik dat altijd zeggen natuurlijk. Dankzij al dat vrijwilligerswerk heb ik toch nog een druk leven na mijn pensioen.”

(SD/WME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier