Blauwe Ruit toont lus van 90 km langs bestaande waterlopen

© gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Tot eind augustus werd in de Kiosk op de Grote Markt ingezoomd op de Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. Dat is een lus van 90 km langs bestaande waterlopen in het hart van het Blauwe Park. Er zullen ook nog duurzame markeringen onder de vorm van design-installaties op De Blauwe Ruit toegevoegd worden.

Deze lus verbindt de drie deelregio’s van de Eurometropool via het water en vormt de toegangspoort tot dit rijke, grensoverschrijdende gebied, ideaal te bezoeken met de fiets, te voet of met de boot. De route van 90 kilometer volgt de jaagpaden langs de belangrijkste bevaarbare waterlopen van de Eurometropool: de Schelde, de Leie, de Deûle, het kanaal Bossuit-Kortrijk, het Spierekanaal en het Kanaal van Roubaix.

Conceptinstallaties

In 2019 lanceerde de Eurometropool samen met het Interreg-project Tripod II, haar partners, Lille World Design Capital 2020 en Leiedal een internationale oproep gericht aan creatievelingen met als vraag om de Blauwe Ruit herkenbaar te markeren. Het designersduo Valot & Druet uit Frankrijk ontwikkelde conceptinstallaties die de Blauwe Ruit markeren: kaders die de aandacht trekken naar plekken in het landschap of grafische ingrepen, transparante schuilhuisjes die de verbinding maken met het water, drijvende kubussen, banken langs het water, zitblokken, zitbanken, enzovoort. Tijdens de zomervakantie werd een eerste installatie geplaatst ter hoogte van de Transfo-site in Zwevegem.

Blauwe Ruit toont lus van 90 km langs bestaande waterlopen
© gf

Van 9 tot en met 20 september staat de Blauwe Ruit in de schijnwerpers tijdens de tentoonstelling in ENSAM in Lille over de POC (Proof of Concept) Mobiliteit, als onderdeel van Lille World Capital Design 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier