Blauwe Poortwijk ondergaat volgend jaar metamorfose: sociale woningen zorgen voor onrust

Nadine Moerman woont in de Sint-Denijsestraat. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ten vroegste halfweg 2021 zal de Blauwe Poortwijk in Kortrijk er helemaal anders uitzien. Net geen 70 sociale huurwoningen worden er platgewalst om plaats te maken voor 47 woningen voor grote gezinnen. “De wachtlijsten zijn lang, dit is absoluut nodig”, klinkt het bij Wonen Regio Kortrijk, maar buurtbewoners hebben hun twijfels.

“Om eerlijk te zijn, vind ik het niet kunnen dat ze dat zomaar boven onze hoofden beslist hebben”, reageert Nadine Moerman (61) ongerust. Ze woont al drie jaar in de Sint-Denijsestraat. Slechts een andere woning scheidt de hare van een hoekpand dat binnenkort tegen de vlakte moet. “Ik vrees dat de rust in onze mooie gezellige buurt om zeep zal zijn. Komaan, huizen met zes slaapkamers, welke architect heeft dat verzonnen? Er wordt in de buurt geregeld over gepraat, de meeste bewoners delen mijn mening”, aldus Nadine. “Ik vreesde ook voor mijn buurman die vlak naast het pand woont. Hij is al 90 jaar oud. Gelukkig verhuist hij binnenkort naar een serviceflat. Hij zal al dat gedoe dus niet meer moeten meemaken.

Onduidelijkheid

Enkele straten verderop doet een andere vrouw de deur open. Ze blijft liever anoniem, maar vertelt wel dat ze zestien jaar geleden een van de eerste mensen met buitenlandse roots in de wijk was. “Omdat ik weet hoe het is om snel beoordeeld te worden, wil ik nog geen oordeel vellen over de mensen die hier zullen komen wonen. Maak ik mij ongerust? Natuurlijk. Ons huisje grenst aan een van de panden die ze gaan afbreken. De kwaliteit van de muren en dergelijke heeft hier altijd de wensen over gelaten, dus wat zal dat geven? Hoe lang gaan die werken duren? Zullen we nog kunnen parkeren? Allemaal vragen die de brief die we in de bus kregen van Stad Kortrijk onbeantwoord laat.”

Een verloederd huis.
Een verloederd huis.© AN

Haar toekomstige buren geeft ze graag het voordeel van de twijfel. “Natuurlijk zal zo’n groot gezin wel wat lawaai met zich mee brengen. Ik heb zelf drie kinderen, dus ik weet hoe dat gaat. Maar wie zegt dat de kinderen die hier zullen komen wonen, niet welgemanierd zullen zijn? Ik vind dat we wat tolerant moeten zijn. Wie ben ik om kritiek te geven op een ander? Trouwens, veel erger dan het nu is, kan ik het niet treffen. De man die het pand naast het onze kraakte, heeft wellicht een drugs- of psychologisch probleem. Hij bonkt schreeuwend op de muren op de raarste uren van de nacht. Ik houd mijn kinderen altijd goed in de gaten als ze de gewoonlijk open voordeur moeten passeren.” Alle 69 panden horen nochtans leeg te zijn. Sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk verhuisde de laatste bewoners maanden geleden al. Helaas deden daar in minstens vier woningen krakers hun voordeel mee.

Ze hebben dit allemaal boven onze hoofden beslist – Nadine Moerman

De ongerustheid van de buurtbewoners werd maandag ook door oppositieraadslid Hannelore Vanhoenacker (CD&V) aangekaart in de gemeenteraad. Ze vroeg zich af of er wel grondig gecommuniceerd werd met bewoners en wat de impact van de bouwprojecten zou zijn voor mensen die nu nog op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Wouter Vermeersch sloot zich meteen aan bij haar opmerkingen, zij het met hardere woorden. “Je moet een kat een kat noemen, drie op vier van die woningen zal gaan naar anderstalige nieuwkomers. Het zijn vooral zij die zulke kroostrijke gezinnen hebben. Dan is het toch normaal dat je stoot op ongenoegen bij de buurtbewoners. Wij eisen een voorrangsregeling voor Kortrijkzanen!”

Van 69 naar 47

Maxim Veys (SP.A), voorzitter van Wonen Regio Kortrijk, benadrukt dat er al een infovergadering plaatsgevonden heeft voor buurtbewoners. “Concreet gaan we daar in de buurt van 69 naar 47 wooneenheden. Hoewel we altijd proberen uit te breiden waar we kunnen, gaan we hier het aantal woningen verminderen. De gestapelde hoekpanden die er nu staan, zijn niet meer van deze tijd. Concreet zullen er dertien woningen zijn met drie slaapkamers, 30 met vier slaapkamers en slechts vier met zes slaapkamers. Die grote woningen zijn absoluut noodzakelijk. Grote gezinnen maken een aanzienlijk deel van onze wachtlijsten uit. Dat heeft te maken met het fenomeen van nieuw samengestelde gezinnen, waar maar een deel van de tijd meerdere kinderen tegelijk verblijven. Maar ook die mensen hebben een comfortabele woonst nodig.

De voorzitter kan wel begrip opbrengen voor de bezorgdheden van de buurtbewoners. “Bij alle bouwprojecten zijn er bezorgdheden van omwonenden. We gaan daar altijd positief mee om en zijn bereikbaar voor overleg. Ik engageer me graag om mensen persoonlijk gerust te stellen samen met directeur. Dat is onze taak als woonmaatschappij.”

Het openbaar onderzoek voor de projecten loopt nog tot 29 september. Wie nog bezwaar wil aantekenen, kan dat nog doen via de officiële kanalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier