Blauwe PMD-zakken hamsteren hoeft niet

In een aantal verkooppunten van huisvuilzakken is het momenteel een stormloop op de blauwe PMD-zak. Hamsteren uit vrees voor een eventuele prijsverhoging is nochtans absoluut niet nodig, zegt Isabelle Kindt van de gemeentelijke administratie van Ardooie.

Vanaf 1 januari mag er meer in de blauwe zak.© JM
Vanaf 1 januari mag er meer in de blauwe zak.© JM

Vanaf 1 januari komt er een nieuwe regeling voor de ophaling van PMD. Bijna alle plastic van huishoudelijk afval, zoals botervlootjes of yoghurtpotjes, mogen vanaf dan in de nieuwe blauwe zak. De vrees voor een prijsverhoging zet nu verschillende inwoners aan tot hamsteren.

Isabelle Kindt van de gemeentelijke administratie benadrukt dat dit niet nodig is. “De bestaande blauwe zakken blijven gewoon dezelfde. Enkel wat erin mag, verschilt en wordt uitgebreid met meer soorten verpakking. Er komt wel een nieuwe gele zak.

Gele zak

De nieuwe gele zak wordt vanaf 1 januari in gebruik genomen en dit wordt er eentje van het type ‘Marcel-model’. “Maar ook hier heeft hamsteren geen zin want de oude zakken blijven geldig en ook aan de huidige prijs zal er niets veranderen. Het nieuwe model behoudt de bestaande kleur en zal gebruiksvriendelijker zijn’.

Momenteel wordt een afvalkalender verspreid met de nieuwe regeling voor de blauwe zak. (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.