Blauwe Kruis van de Kust slaakt noodkreet: asiel zit overvol met ‘coronakatjes’

Vorig jaar kreeg het asiel 38 katten binnen, vandaag zijn dat er al 141. © gf
Gillian Lowyck

Het Blauwe Kruis van de Kust in Oostende slaat alarm. Het asiel zit overvol met katten. Ter vergelijking: vorig jaar kreeg het asiel 38 katten binnen, vandaag zijn dat er al 141. Volgens het Blauwe Kruis zijn dit ‘coronakatjes’.

Bij aanvang van de zomerperiode worden elk jaar massaal dieren afgestaan. De meest voorkomende reden is een vakantie waarbij geen opvang voor hond of kat werd gevonden. “Dit jaar maken wij als asiel een ongeziene tendens mee, zijnde een massaal aantal afstanden van jonge katten”, klinkt het bij het Blauwe Kruis.

Al 141 katten

“In 2020 werden in totaal 38 katten afgestaan aan het asiel van Oostende. We zaten toen met een gemiddelde populatie van 20, 30 katten voor 48 plaatsen. Dit jaar zitten wij al aan 141 katten die of werden afgestaan of als ‘vondeling’ werden binnengebracht. Het asiel zit overvol met een huidige kattenpopulatie van 87. Een groot deel van deze katten worden geschat op een leeftijd tussen 6 maanden tot 2 jaar oud en bijgevolg vermoedelijk ‘coronagevallen’. Een groot deel van deze katten is ook niet gechipt, noch steriel. Vele van de katten worden dan ook als zwanger binnengebracht.”

Nu de lockdowns voorbij zijn en de mensen weer mogen reizen, is er vaak geen plaats meer voor de huis-compagnon.

“Merkwaardig is dat de meeste katten jong zijn”, klinkt het nog. “Ze zijn wel perfect gesocialiseerd, speels en aanhankelijk maar hebben vaak geen ‘chip’ en moeten nog de vereiste medische handelingen krijgen. Wij kunnen ons niet van de gedachten ontnemen dat deze katten corona- of quarantainekatten zijn. Nu de lockdowns voorbij zijn en de mensen weer mogen reizen is er vaak geen plaats meer voor de huis-compagnon.

Geen adoptievragen

Een ander fenomeen is dat er veel meer wordt in beslag genomen. “Waar vorig jaar acht katten werden in beslag genomen over heel het jaar, zitten wij nu al op 20. Het feit dat de lokale politiediensten hier de nodige aandacht aan besteden is natuurlijk zeer goed, maar ook hier kan je concluderen dat meer dieren in erbarmelijke toestanden vertoeven. De grote verontrustende factor is dat er geen adoptievragen binnenkomen. Wegens het versoepelen van de coronamaatregelen liggen de adopties volledig stil. Iedereen kan weer op reis waardoor het nemen van een kat niet op de lijst staat. We hebben in twee maanden tijd maar twee adopties gehad van volwassen katten. We krijgen ook amper aanvragen binnen.”

Wachtlijst

“Tot slot hebben we nog de medische kosten. Waarin een ‘normale maand’ onze medische facturen rond 10.000 euro liggen, hebben wij deze maanden pijnlijke records van 15.000 à 20.000 euro per maand. Alle katten dienen namelijk de volgende medische zorgen te krijgen: chippen, steriliseren/castreren, vaccinatie, testen aids en leucose, medicatie… Het asiel krijgt jaarlijks een werkingstoelage van 21.000 euro. De verdere werking wordt bekostigd door giften.”

Het asiel zit vol en kan dus geen verdere katten meer opnemen. “Wij hebben een lijst voor wachtenden aangelegd. Deze telt vandaag al zes wachtenden die hun dier wensen af te staan.” (GLO)