Blauwalgen maken plaats voor grote paddenstoel in Vichte

Burgemeester Gino Devogelaere aan de vijsvijver aan de Sint-Stephanuskerk. Binnen de maand wordt de nieuwe pomp geïnstalleerd. © GV
Redactie KW

In de Vichtse vijsvijver aan de Sint-Stephanuskerk zal binnen de maand een nieuwe verluchtingspomp geïnstalleerd worden door de technische dienst van de gemeente Anzegem. Die pomp moet de groei van blauwalgen tegengaan.

Het blijft echter verboden om te vissen of op eender welke wijze mens en dier in contact te brengen met het water, zolang de diverse borden langs de visvijver staan.

De blauwalgen werden vastgesteld op 24 juni 2019 door de Vlaamse Milieumaatschappij. Daarop werden er borden geplaatst die wandelaars en vissers duidelijk maakten dat het verboden is om het water op welke wijze dan ook aan te raken. Blauwalgen of cyanobacteriën, behoren tot de oudste levensvormen op aarde. Na de bloei, wanneer de blauwalgen afsterven, kunnen er toxines vrijkomen. Die giftige stoffen houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier: het kan leiden tot diarree, braken, irritatie van de ogen, oren, huid, luchtwegen en allergische reacties. Het zuurstofgehalte van de vijver kan sterk dalen door de blauwalgen, waardoor vissen en andere waterdieren kunnen sterven.

Diervriendelijke manier

“Gelukkig hebben we hier in Vichte geen last gehad van vissterfte”, vertelt burgemeester Gino Devogelaere (Samen één). “Ook de eenden leven hier als een vis in het water: ze worden verwend door de buurtbewoners, waardoor we met een overbevolking zitten. Drie à vier koppels mogen blijven, de andere koppels gaan we op een diervriendelijke manier verhuizen naar andere vijvers. De vele ontlasting, in combinatie met het woelen in het slib, zorgen voor extra stikstof dat vrijkomt, waarin de blauwalg goed gedijt. Ook het uitbaggeren van de vijver moet op termijn uitgevoerd worden.”

3.500 euro

“Die functionele installatie zal het zuurstofgehalte in het water verhogen. Het kostenplaatje dat daaraan verbonden is, bedraagt 3.500 euro. Na definitieve goedkeuring op de gemeenteraad van 22 januari 2020 zal die paddenstoelvormige pomp aangekocht worden. Voor de installatie zal er nog een controlemeeting uitgevoerd worden door de Vlaamse Milieumaatschappij.”

“Als aandachtspunt wil ik meegeven dat een visvergunning wettelijk verplicht is voor iedereen die wil vissen in de vijver. Die kan aangevraagd worden bij de gemeente.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier