Blankenbergse reuzen Korno, Colette en Seven krijgen make-over

Bart De Pauw met de drie reuzen.
Redactie KW

Speciaal voor het 750-jarig bestaan van ‘t steedje hebben de stadsreuzen Korno, Colette en Seven zich extra netjes uitgedost. De reuzen kregen een vers likje verf en nieuwe kledij aangemeten. “Ze kunnen eindelijk weer deftig buitenkomen”, zegt Bart De Pauw van de Blankenbergse Reuzengilde.

Al sinds 2015 staat folklorevereniging De Pekkers in voor het beheer van de Blankenbergse stadsreuzen. “De kriebels van het reuzenleven lieten ons sindsdien niet los”, zegt Bart De Pauw, voorzitter van de Blankenbergse Reuzengilde die in 2018 boven de doopvont werd gehouden. “Ons doel? De reuzen een hart onder de riem steken en de traditie in ere houden. Niet alleen hier in Blankenberge maar ook buiten onze stad, en zelfs over de landsgrenzen”, klinkt het.

De gilde was de voorbije maanden druk in de weer met de restauratie van de drie stadsreuzen. Colette pronkt weer met haar paraplu, van Korno werd de pijp opgeblonken en Seven, de kleinste van de drie, heeft opnieuw een schrijfkrijt in de hand. Maar vooral het vernieuwen van de kledij was volgens de voorzitter een hele uitdaging. “We probeerden zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kledij te blijven. Al was die na meer dan veertig jaar natuurlijk wel redelijk gedateerd: de stoffen en motieven die toen gebruikt werden, waren nu bijna niet meer te vinden”, vertelt Bart. Alleen al in de nieuwe rok van Colette, ging er meer dan twintig meter stof. De reuzin kreeg verder ook een nieuw kapje, een nieuw bloesje en een nieuwe bloem.

Aan elke reus hebben we ongeveer een maand werk gehad. De ijzeren kaders werden onder handen genomen, de hoofden, handen en attributen werden hersteld met polyester, de kledij werd vernieuwd en de reuzen werden van kop tot teen herschilderd. Eerst was reuzin Colette aan de beurt, daarna haar man Korno en tot slot hun zoon Seven.”

De drie stadsreuzen, eigenlijk een vissersgezin, werden gebouwd naar aanleiding van de Havenfeesten. Reus Korno is gebaseerd op de volkse figuur Cornelius Huys en zag het levenslicht in 1956, reuzin Colette – vernoemd naar de bekende vissersvrouw Colette Tieke – dateert van 1974. “Korno en Colette zetten in 1978 hun zoon Seven ‘Jupierd’ op de wereld. Wat echter niet veel mensen weten, is dat er nog andere stadsreuzen zijn: de ‘Blankenbergse mascotte’, vermoedelijk vervaardigd in 1952, willen we ook nog dit jaar nieuw leven inblazen zodat ze met de andere reuzen mee door de straten kan paraderen. Doordat zij destijds nog uit riet werd vervaardigd, is ze momenteel in een zeer slechte staat.”

En dan is er ook nog de heksenreus d’Oede Ula. “Die maakten we zelf voor Halloween. Ula krijgt deze zomer haar doop”, aldus nog Bart De Pauw. De vernieuwde stadsreuzen, erkend als immaterieel erfgoed, zullen straks weer schitteren op de Havenfeesten, de Tweedaagse Voettocht en nog diverse andere feestelijkheden. Ook buiten Blankenberge zullen ze deelnemen aan tal van stoeten en manifestaties. “Blij dat we er eindelijk weer deftig mee naar buiten kunnen komen”, klinkt het trots. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier