Blankenbergse horeca-uitbaters klagen over gebrek aan kerstsfeer op de zeedijk

Half december wordt in Blankenberge de ijspiste op het vernieuwde Leopold III-plein officieel ingeschaatst, en wie er van de trein stapt, baadt volgens schepen Patrick De Klerck meteen in “een zee van kerstlichtjes”. Maar op de zeedijk voelen ze zich vergeten. “Kerstsfeer? Nog niks van gemerkt.” Het stadsbestuur belooft beterschap.

© WK

“Blankenberge, dat is de zee. Als badstad moet je dat promoten”, vinden Chris Faes en Heidi Mondelaers van bistro Miramar. Zij pleiten voor een kerstmarktje op de zeedijk. “En wie bij ons reserveert voor oudejaar, vraagt ook dikwijls of er dan geen vuurwerk is op het strand. Ook dat zou dus misschien een optie kunnen zijn. Nu valt er hier werkelijk niks te beleven, en dat is spijtig want de hotels zitten rond de kerstperiode wél allemaal vol. Eens lekker uitwaaien en achteraf een pannenkoekje in een tearoom op de zeedijk: daar komen veel mensen hier toch voor?” klinkt het.

Even verderop in de Montmartre, zijn ze met de kerstperiode ook alle dagen open. “De meeste mensen uit het binnenland komen inderdaad speciaal voor de zee.Als je hier nu ‘s avonds over de zeedijk wandelt, ziet het er echter maar doods en verlaten uit. Een groot contrast met de vernieuwde stationsbuurt nu, en iets meer sfeer op de zeedijk zou wellicht ook wat meer passage genereren. Ook de Pier zou ‘s avonds eigenlijk prachtig verlicht kunnen worden”, oppert Ellen Dhaemens. Zij stelt voor om buiten een gezellige jeneverbar in te richten. “Daar hadden we het laatst toevallig nog over”, glimlacht ze.

Hier en daar een niet-versierde kerstboom, daar blijft het voorlopig dus bij. Het stadsbestuur moest de leverancier eerst zelfs op de vingers tikken omdat zijn kerstbomen ondermaats waren. “Voor de zeedijk hadden we dit jaar banners besteld met kerstdecoratie, maar die hebben jammer genoeg vertraging opgelopen en zijn dus nog niet geleverd. Op verschillende plaatsen kregen we dit jaar inderdaad ook kerstbomen die nogal tegenvielen, maar de leverancier heeft die ondertussen wel al door nieuwe exemplaren vervangen.”

De Klerck laat uiteindelijk ook nog weten dat er toch extra kerstsfeer komt op de zeedijk. “Wat precies, dat zijn we nu aan het bekijken. Het werd vanmiddag besproken in het schepencollege.” Elders in de stad zijn er trouwens wel “kilometers lichtjes en slingers bijgekomen: als je bijvoorbeeld nog maar van de trein stapt, baad je meteen in een zee van kerstlichtjes”, aldus nog De Klerck.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.