Blankenbergse havengeul grotendeels verzand

© WK
Redactie KW

De havengeul van Blankenberge is grotendeels verzand door het stormweer van de afgelopen weken. De sterke stroming en golfslag hebben ervoor gezorgd dat er een zandpakket van vier meter is bijgekomen tussen de staketselkoppen. Bij laag water komt zelfs een deel van het zand boven het wateroppervlak uit.

“Dat kan mogelijk voor een gevaarlijke situatie zorgen voor de scheepvaart die de haven in en uit moet. Bij hoog tij kan men met de nodige voorzichtigheid wel nog binnen of buiten varen”, meldt het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat zo snel het nodige baggermaterieel vrijmaakt om de zandbank te verwijderen.

“De huidige opdracht in Oostende zal versneld afgewerkt worden. Op die manier kan de aannemer al midden volgende week starten met het baggeren van de vaargeul in Blankenberge“, klinkt het.

Twee tot drie weken

De volledige zandbank wegwerken, zal volgens MDK wel al gauw twee tot drie weken tijd in beslag nemen. Het agentschap voert er geregeld dieptemetingen uit. “De verschillende jachtclubs en de reddingsdienst krijgen deze gegevens doorgespeeld om zo hun leden te kunnen informeren. Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum verzorgt de officiële berichtgeving aan de scheepvaartsector. Op de kop van het westerstaketsel staat een LED-bord dat de ondiepte kenbaar maakt aan de binnenkomende vaartuigen. We vragen aan alle vaartuigen die de haven willen binnen- of buitenvaren om rekening te houden met deze situatie.”

MDK werkt momenteel een ontwerp uit voor een nieuwe westelijke havendam die de verzanding in de toekomst zal voorkomen.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier