Blankenbergse broers breken wereldrecord wafels stapelen

Het wereldrecord is een feit. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Broers Michel (43) en Francis (40) De Buck van tearoom Au Pingouin verbeterden zondag het wereldrecord ‘Tallest Stack of Waffles’ – een zo hoog mogelijke berg wafels stapelen – met een vijftal centimeter. “We zijn trots dat het record dankzij ons op Belgische naam staat”, klinkt het.

De hoogste wafeltoren ter wereld stond tot voor kort op naam van Jeff en Jennifer Madden uit het Amerikaanse Illinois. Hun toren was 86,39 centimeter hoog, de broers De Buck uit Blankenberge klokten af op 91,5 centimeter.

“De Amerikanen zijn nogal tuk op records, daarom zijn we superblij dat dit wereldrecord nu dankzij ons op Belgische naam staat. De wereldberoemde ‘Belgian waffle’ is tenslotte toch een nationale trots“, glimlacht Francis. Hij stapelde de – in totaal dertig – wafels op elkaar, zijn broer Michel stond achter de wafelijzers. In iets minder dan een uur tijd klaarden ze de klus. “De truc is de wafels iets harder bakken, eerst lichtjes laten afkoelen zodat ze niet te wakkig worden en uiteraard goed stapelen. De groeven moeten ook perfect zijn zodat ze netjes op elkaar passen. Nog een tip: veel boter gebruiken. Stevige hoeveboter”, legt Francis uit.

Michel en Francis De Buck.
Michel en Francis De Buck.© WK

De broers stelden het wereldrecord uiteindelijk met een vijftal centimeter bij: het vorige stond op 86,39 centimeter. “Oef”, glundert Michel na afloop. “We waren er al sinds januari mee bezig, dus dit geeft wel een grote opluchting. Het is minder simpel dan je denkt: de onderste wafel droeg drie kilo waardoor de stapel uiteindelijk toch begon over te hellen.”

Nieuwe poging?

Het vorige record dateerde van eind vorig jaar, het record daarvoor uit 2018. “Toen bedroeg het zo’n 67 centimeter, het wordt dus geleidelijk aan wel scherper gezet. Als het morgen weer verbroken wordt, dan is dat maar zo. Wie weet plannen we dan wel een nieuwe poging”, knipoogt Francis.

De recordpoging verliep volgens de regels van Guinness World Records. Er waren een veiligheidsinspecteur en een gediplomeerd ingenieur aanwezig om de stapel wafels vakkundig op te meten, twee getuigen en iemand die alles vastlegde op film.

https://www.youtube.com/watch?v=H552aGOjdCQ

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten