Blankenberge verweert zich: “Ons strandplan werkt wel”

Blankenberge werd zaterdag geteisterd door hevige rellen. © belga
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het stadsbestuur van Blankenberge is niet te spreken over de harde woorden van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Die verweet de lokale autoriteiten dat er tijdens de rellen van zaterdag kostbare tijd verloren ging. “Het probleem lag niet bij ons strandplan, maar wel bij die Brusselse jeugdbendes.”

Minister Pieter De Crem zei dinsdag in de Kamer dat de lokale overheid – lees: het stadsbestuur – onvoldoende rekening hield met het hoogwater en dat er geen proactieve controle gebeurde op alcoholische dranken.

Die reactie is volgens het Blankenbergse stadsbestuur gebaseerd op verkeerde informatie. “Het incident is niet het gevolg van tekortkomingen in ons strandplan”, luidt het.

“Een overvloed aan mensen plaats geven op het strand is prioritair, en dat is al sinds het begin van de coronacrisis zo”, zegt noodplancoördinator Nico Germonprez.

Wél aandacht voor getijden

Volgens hem werd een strandplan uitgewerkt dat gebaseerd is op een strand bij hoogwater. “Er was dus zeker genoeg aandacht voor de getijdenwerking. Dat plan geeft aan dat er hoogstens 10.000 mensen op ons strand kunnen. We verwachten van de NMBS dat ze meewerken om die capaciteit te respecteren, maar dat is het voorbije weekend niet gebeurd. Sommige treinen hadden een capaciteit van 120 procent. Ze hebben, ondanks Covid-maatregelen, ruim 8.000 toeristen naar onze stad gevoerd.”

Bij aankomst werden de reizigers in functie van de crowd control verspreid over de stad en het strand, zegt Nico Germonprez. “We hebben de indruk dat het probleem verlegd wordt: de leden van de Brusselse jeugdbendes waren het probleem, niet ons strandplan.”

Federale steun

Blankenberge verwacht federale steun, “waarbij actie wordt genomen in het binnenland om dergelijke amokmakers niet naar de kust te laten komen”, klinkt het in een persbericht van het stadsbestuur. “De federale overheid kaatst de bal voortdurend terug, dit getuigt van het feit dat ze die federale steun niet kunnen bieden, er is geen plan.”

Nico Germonprez: “De Brusselse lokale politie daarentegen heeft onze hulpkreet wel gehoord en biedt ons steun bij het profileren van potentiële onruststokers. Dankzij die steun gaan we proberen de criminaliteit in de kiem te smoren. Ze zijn niet welkom, we halen ze uit de massa.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier