Blankenberge steunt slachtoffers overstromingen met 170 hulppakketten

vlnr: Sandy Buysschaert (waarnemend burgemeester), Veronique Raes (Diensthoofd Jobkracht 10/ ‘t Kinderpaleis), Jill Allard (vrijwilliger), Kathleen Laporte (medewerker Jobkracht 10), Kurt Allaer (zaakvoerder Ka-parket), Caroline Decorte (Deskundige buurtzorg bij Dienstencentrum De Bollaard) en Nadia Cloetens (schepen). © WK
Redactie KW

Anderhalve week geleden lanceerde stad Blankenberge een oproep om kinderkledij, toiletartikelen en poetsmateriaal in te zamelen voor de slachtoffers van de overstromingen in ons land eerder deze maand. Donderdag vertrok een bestelwagen vol hulppakketten naar de getroffen gebieden in Wallonië.

Vanuit ‘t Kinderpaleis, depot voor kinderkledij-en speelgoed in Dienstencentrum De Bollaard, werd meteen gestart met de samenstelling van de pakketten voor kinderen. Ook inwoners en handelaars doneerden massaal kledij en goederen.

“‘t Kinderpaleis, versterkt met tien extra vrijwilligers, had de handen vol om de giften te verwerken en kant-en-klare hulppakketten per leeftijd samen te stellen”, zegt Sandy Buysschaert, waarnemend burgemeester.

Intussen bleef het stadsbestuur in contact met de lokale besturen in de getroffen gebieden om hun noden in kaart te brengen en zo vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Poetspakketten

“Daaruit bleek dat er vooral een tekort was aan toiletartikelen, pampers en incontinentiemateriaal. Ook de poetspakketten waren erg gegeerd. Dankzij de gulle giften van lokale handelaars en inwoners, hebben we zeer doelgericht 170 kant-en-klare hulppakketten kunnen samenstellen. Onze uitdrukkelijke dank gaat uit naar iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan deze inzameling, ongeacht hoe groot of klein”, aldus Buysschaert.

Donderdagochtend 29 juli vertrok een Blankenbergse delegatie met een volle bestelwagen naar drie locaties in Wallonië: Rendeux, Verviers en Pepinster.

De pakketten zullen worden verdeeld over zestien landelijke gemeenten. Vervolgens trok de delegatie naar de grotere stad Verviers, waar ze de pakketten afleverden in Le Relais Social, een distributiecentrum voor voedsel en kledij.

Contact met plaatselijk bestuur

Tot slot was Pepinster aan de beurt. “Daar waren de gevolgen van de waterellende nog het meest zichtbaar. Met ingestorte gebouwen, gaten in het wegdek, weggespoelde bruggen, autowrakken in de rivieren, had het gebied meer weg van een oorlogszone. Het liet een diepe indruk na op de Blankenbergse delegatie”, klinkt het.

Het bezoek leert volgens Buysschaert ook dat er best eerst contact wordt gezocht met een plaatselijk lokaal bestuur of hulporganisatie. Verschillende bewoners trokken immers op eigen houtje naar ginder.

“Voldoende stockageruimte ter plaatse kan immers een probleem zijn. Onze medewerkers blijven sowieso in contact met de getroffen gemeenten en zullen de noden verder in de kaart brengen. Zodra we er een duidelijk beeld van hebben, zullen we hierover communiceren via onze stadskanalen.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier