Blankenberge sluit zomer af met drie bloementapijten van 240.000 begonia’s en dahlia’s

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het bloemencorso, de traditionele toeristische afsluiter van het seizoen in Blankenberge, kon om welbekende redenen niet doorgaan dit jaar. De 125e verjaardag van het corso zomaar geruisloos laten passeren, was echter ook geen optie en dus werd er voor een alternatief gekeken: sinds vrijdag wordt het stadscentrum opgefleurd door drie grote bloementapijten die bestaan uit maar liefst 240.000 begonia’s en dahlia’s.

“In 2000 werd dit al eens gedaan op het Stationsplein en naar aanleiding van de 125e verjaardag van het bloemencorso wilden we sowieso iets extra’s doen. Het tapijt op het Stationsplein, het grootste van de drie, beeldt het logo van het bloemencorso uit dat destijds werd bedacht door onze in 2017 overleden regisseur Jan Vanquathem. Dit is dus naast een ode aan 125 jaar corso ook een beetje een ode aan Jan”, zegt schepen van Evenementen Alfons Monte (N-VA). De twee andere bloementapijten hebben als thema 750 jaar Blankenberge. Op het Manitobaplein wordt het Oud Stadhuis uitgebeeld, het tapijt op het Sint-Rochusplein staat in het teken van de de belle époque.

De bloementapijten werden gelegd door AVBS, de sierteelt- en groenfederatie die ook instaat voor de realisatie van het bloementapijt op de Grote Markt in Brussel. De vele vrijwilligers gingen vrijdagmorgen al om 6 uur aan de slag met de 240.000 begonia’s en dahlia’s, die in totaal een oppervlakte van 700 m² beslaan. “Op het stationsplein en het Manitobaplein staan podia van waarop het publiek een betere kijk heeft op de tapijten. Aan elk tapijt kan je een QR-code scannen die je meer uitleg geeft over de thema’s. Alles gebeurt gespreid volgens een circulatieplan, zodat de bezoekers in alle veiligheid kunnen genieten”, aldus nog schepen Monte.

De stedelijke groendienst bouwde ook twee kleine corsowagens waar nog eens 70.000 dahlia’s in verwerkt zijn. Aan de Pier prijkt een wagen in het thema Meli, op het Descampsplein is het thema Sterken Dries. Het bebloemd Chinees Leger zorgt voor extra animatie tussen de verschillende locaties. De bloementapijten blijven nog liggen tot maandagmorgen. “We zijn blij met de belangstelling, de mensen staan in de rij om foto’s te nemen. Gelukkig hebben de bloementapijten de fikse regenbuien van gisteren al goed overleefd”, besluit schepen Monte.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier