Blankenberge schrapt carnaval

© (Foto WK)
Redactie KW

De kogel is door de kerk: Blankenberge viert geen carnaval in 2021. Dat besliste de overgrote meerderheid van de carnavalisten tijdens een vergadering met de kerngroep Carnavalsstoet op maandag 14 september. “Carnaval is beleving, carnaval is emotie. Door de coronamaatregelen zou dat aspect volledig wegvallen”, motiveert carnavalsschepen Benny Herpoel (N-VA).

“Als bestuur stonden we ervoor open om een definitieve beslissing pas tegen het einde van het jaar te nemen. De coronatoestand kon er tegen dan immers misschien al ietwat anders – lees ‘positiever’ – uitzien. Maar natuurlijk hebben we geen glazen bol, en de carnavalisten maakten de terechte opmerking dat carnaval draait om méér dan alleen een stoet. Carnaval is een beleving, een maandenlange voorbereiding waarin iedereen in een gezellige sfeer het beste van zichzelf geeft. Als die beleving wegvalt, ziet bijna geen enkele carnavalsvereniging het zitten om zich nog te engageren”, klinkt het. Ook de veiligheid was een belangrijk criterium bij de beslissing. “De afstand tussen wagenbouwers zou moeilijk bewaard kunnen blijven, in het feestgedruis van de stoet zou het anderhalvemeteren al helemaal onbegonnen werk zijn”, aldus Herpoel.

Het stadsbestuur rekent erop dat de carnavalsverenigingen zich voor carnaval Blankenberge 2022 weer volop zullen inzetten. “De beslissing die we nu nemen, mag geen vrijgeleide zijn om carnaval in onze stad een stille dood te laten sterven. Ons carnaval is immaterieel cultureel erfgoed, iets waar we terecht trots op moeten zijn en moeten blijven in investeren”, aldus nog schepen Benny Herpoel. Het bestuur is daarom bereid alternatieven aan te bieden en kijkt uit naar andere activiteiten om de carnavaleske sfeer toch én in alle veiligheid naar de stad te brengen. “Carnaval is iets waar ik zelf ook altijd enorm naar uitkijk. Meer nog dan naar oud en nieuw. Mochten er zich kansen voordoen om de beleving alsnog naar het voorplan te trekken, dan bespreken we dat zeker met de carnavalsverenigingen”, klinkt het.

De Scherpe Kleppers, een vereniging met een vijftigtal leden, stemde er als enige carnavalsgroepering voor om nog af te wachten. “Eigenlijk hadden we dat onder elkaar al afgesproken. Ik begrijp de houding van de andere groepen ook wel, maar vind het anderzijds toch jammer dat ze er nu zelf de stekker uittrekken. Het stadsbestuur zet de deur nog op een kier, maar nu zal het de ronde doen dat carnaval afgelast werd en zullen veel mensen misschien iets anders plannen voor de carnavalsperiode”, zegt Michael Deklerck. Voor De Scherpe Kleppers zou het de tweede carnavalseditie geweest zijn. “Bij ons is de motivatie er alleszins nog, maar ik heb toch schrik dat het bij andere groepen wat zal verwateren als de leden elkaar zolang niet zien. Hopelijk haken er geen groepen af. Zelf hebben wij overigens al zo’n 6000 euro uitgegeven aan stoffen en ander materiaal voor de stoet. Dat is niet verloren: we kozen bewust voor een neutraal thema dat in 2022 ook nog kan. Gelukkig hadden we wel nog een reservepotje van vorig jaar, want door corona hebben we dit jaar nog geen euro sponsoring opgehaald”, klinkt het nog.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier