Blankenberge krijgt subsidie voor publiek uitkijkpunt op vuurtorengebouw

De vuurtoren, aan het staketsel op het uiteinde van de zeedijk in Blankenberge, is eigendom van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Stad Blankenberge krijgt van de provincie een subsidie van 118.125 euro voor de uitbouw van een publiek terras op het dak van het vuurtorengebouw. De vuurtoren, aan het staketsel op het uiteinde van de zeedijk in Blankenberge, is evenwel eigendom van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). “Maar MDK is bereid om het gebouw in concessie te geven“, zegt schepen Philip Konings. “We gaan nu eerstdaags samenzitten met het provinciebedrijf Westtoer, MDK en het agentschap Onroerend Erfgoed. De buitenschil van het vuurtorengebouw, de gevel, is immers geklasseerd.”

De toekenning van de subsidie lijkt dus wat voorbarig, want Onroerend Erfgoed zal zich dus eerst ook nog moeten uitspreken over de eventuele aanbouw van een publieke trap langs de buitenzijde van het gebouw. “Eigenlijk zijn we daar al vijf jaar voor aan het ijveren”, zegt Konings. “Vanop het vuurtorengebouw heb je, vanop 7,5 meter hoogte, een zicht van bijna 360 graden over de haven, strand en polders. Een stadsgids zou de bezoekers daar dan een woordje uitleg bij kunnen geven; je ziet er bij helder weer zelfs Brugge, Oostende en de windmolens op zee”, aldus nog schepen Konings, die ook denkt aan een panoramisch infobord op het vuurtorenterras. De subsidie kadert in het programma Horizon 2025 waarmee de provincie haar toeristische regio’s letterlijk nog meer in de kijker wil zetten. Blankenberge kreeg eerder ook al een subsidie toegewezen voor een uitkijktoren aan het bezoekerscentrum in de Uitkerkse Polder.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.