‘Blankenberge Helpt’ op kruissnelheid: “Solidariteit voor onze 80-plussers is hartverwarmend”

Bart Verhelst, Caroline Decorte, Deborah Maene en Stephanie Lammens beantwoorden in De Bollaard al je noodvragen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het lokaal dienstencentrum De Bollaard startte op 26 maart met het opbellen van alle 1.370 nog thuiswonende Blankenbergse 80-plussers. Ook het meldpunt ‘Blankenberge Helpt’ is een groot succes.

Ze krijgen hierbij de steun van jeugdherberg De Wullok, de dienst Preventie, het cultuurcentrum en tewerkstellingsdienst Jobkracht 10. “Zijn senioren telefonisch niet bereikbaar? Dan krijgen ze van onze preventiemedewerkers een flyer in de bus. Ik ben bijzonder fier op de manier waarop de diensten de handen in elkaar slaan om onze inwoners te ondersteunen in deze uitzonderlijke periode. Al onze 80-plussers opbellen is een tijdsintensieve inspanning, maar het loont vast en zeker de moeite”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Ook volgens schepen voor Zorg en Welzijn Annie De Pauw (SP.A) stellen de senioren het telefoontje erg op prijs. “Ze zijn aangenaam verrast, wat tot leuke en aangename gesprekjes leidt. Elk telefoontje is uniek. Het is ook hartverwarmend om te zien hoe positief de meeste mensen ingesteld zijn. Onze 80-plussers trekken goed hun plan en kunnen ook meestal rekenen op de steun van kinderen en kleinkinderen, buren en kennissen.”

Sinds de start van onze actie hebben zich al ongeveer 60 vrijwilligers aangemeld

Blankenbergenaars die tijdens de crisis hulp nodig hebben, kunnen ook een beroep doen op de solidariteit van stadsgenoten via het meldpunt Blankenberge Helpt. “Via deze weg bereikten ons intussen al een honderdtal hulpvragen. Ook wie een handje wil toesteken, kan zich via het meldpunt opgeven om bijvoorbeeld naar de winkel, apotheek of post te gaan, of om telefonisch een babbeltje te slaan met mensen die door de crisis niet naar buiten kunnen. Sinds de start van onze actie hebben zich al ongeveer 60 vrijwilligers aangemeld. Daarnaast kunnen we ook nog rekenen op een aantal vaste vrijwilligers van het dienstencentrum die eveneens helpen waar het kan”, aldus nog schepen Annie De Pauw.

Mondmaskers gezocht

Er is ook nog altijd nood aan mondmaskers voor de zorginstellingen en vrijwilligers. Op de website van ‘Blankenberge helpt’ vind je daarover alle nuttige informatie. “Heb je kinderen die graag tekenen, dan kan je hun tekeningen bussen in de brievenbus van het dienstencentrum in de Koning Albert-I laan 112. We hebben al heel wat leuke tekeningen ontvangen, onder andere van de buitenschoolse opvang ‘t Loavertje. Ons doel is om 140 tekeningen te verzamelen; eentje voor elke bewoners van woonzorgcentrum De Strandjutter”, klinkt het.

Je bereikt Blankenberge Helpt via www.blankenberge.be/blankenberge-helpt , 050 43 12 02 (tijdens de kantooruren) of buurtzorg@blankenberge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier