Blankenberge brengt met ‘Vertellementen aan de haven’ sprookjes en legendes tot leven

"Om de toestroom aan bezoekers te kanaliseren, wordt de stad deze zomer opgedeeld in diverse belevingszones", zegt schepen Alfons Monte. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Blankenberge pakt deze zomer, van 27 juni tot 31 augustus, uit met ‘Vertellementen aan de haven’. Langs de Havenstraat en aan de Barcadère brengen zeven verhalenkasten Duizend-en-één-nacht, Tijl Uilenspiegel, Baron von Münchhausen, Gullivers reizen, Jantje en zijn oma, Vlaamse volkslegenden en de Griekse mythologie tot leven.

Elke kast vertelt een verhaal, dat wekelijks verandert, telkens op een andere dag. Speciale effecten zullen voor een extra verrassing zorgen. “Tof is dat de verhalen voor alle leeftijden zijn. Jantje en zijn oma is vooral bedoeld voor kleuters, maar de Vlaamse volkslegenden spreken ook volwassenen aan”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). In het Leopoldpark gaan de vertellingen meer de sprookjestoer op. Negen verhaalpalen met voetdrukknop activeren daar een tafereeltje met audio; onder meer De kikkerprins en De wolf en de zeven geitjes. Een muziekje in het park zal voor een betoverende sfeer zorgen.

Drie minuten

Burgemeester Dumery benadrukt wel dat het om een kleinschalige activiteit gaat. “Als stad organiseren we tot eind augustus geen evenementen meer, maar we willen de inwoner, tweedeverblijver, bezoeker en toerist wel iets unieks kunnen aanbieden. De verhaaltjes duren gemiddeld maar drie minuten, zodat mensen niet te lang op één plaats blijven hangen”, klinkt het.

Aan de jachthaven zorgen we voor een verhalenwandeling

“Om de toestroom aan bezoekers te kanaliseren, zal de stad deze zomer opgedeeld worden in diverse belevingszones. Enerzijds het stadscentrum, dat we voornamelijk moeten ontlasten om het veilig te houden. Daarom zorgen we in het westen van onze stad voor een verhalenwandeling aan dé toeristische trekpleister, de jachthaven. Aan de oostelijke zone promoten we het onthaasten en de rust, ideaal met de natuurgebieden Fonteintjes en het Zeebos“, vult de Blankenbergse cultuurschepen Alfons Monte (N-VA) verder aan.

Suske en Wiske

Ondanks het feit dat de kustburgemeesters na eerder overleg besloten hadden om alle evenementen groot en klein aan zee te verbieden, lijkt het erop dat er dus toch een en ander te beleven zal zijn deze zomer. In Blankenberge zijn bijvoorbeeld ook Suske en Wiske de hele zomer lang van de partij. “Het was wel zoeken naar een evenwicht: we mogen deze zomer immers geen massa volk naar Blankenberge lokken”, aldus Monte.

Maritieme events

Verder wordt er ook gedacht aan kleinschalige maritieme evenementjes rond de haven. Een beetje zoals de havenfeesten maar dan in het klein, en gespreid over de volledige zomervakantie. “Een optreden van het shantykoor op de podiumboot, de visbakkers in actie of een demonstratie kantklossen met ‘t Mentebolletje, dat moet in principe kunnen”, zegt schepen Monte.

Live radio met Mi Amigo

De stad tekende ook in op de subsidie ‘Ik zomer West-Vlaams’ voor een coronaproof lokaal belevingsaanbod. “Aan de oostkant van de stad zetten we in op kunstbeleving met street art van internationale artiesten. Radio Mi Amigo, dat vorig jaar uitzond vanop de havenfeesten, zal deze zomer live radio maken vanuit het paviljoentje aan de Pier”, besluit schepen Monte. Het stadsbestuur zou overigens ook iets in petto hebben voor het laatste weekend van augustus, het weekend van het corso. “Ook iets met bloemen, maar dan uiteraard wel veel kleinschaliger”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten