Blaam voor agent uit Brugge die in vrije tijd met 3,2 pro mille ongeval veroorzaakt

Redactie KW

Een politieagent uit Brugge heeft een blaam gekregen nadat hij – niet in functie – met 3,2 pro mille alcohol in zijn bloed tegen een verkeersgeleider knalde.

De twintiger was de zwangerschap van zijn vriendin gaan vieren en liep op de terugweg naar huis tegen de lamp. De Brugse politierechter legde de man een rijverbod op van twee maanden. “Agenten moeten in hun vrije tijd zoals iedereen de wegcode respecteren”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

Als toekomstige papa een stevig feestje bouwen en daarbij te diep in het glas kijken. Het is een menselijke reactie en overkwam ook een jonge politieagent uit Brugge. Op 22 juni vorig jaar kroop de man daarna tóch nog in zijn wagen, waarna hij een verkeersongeval veroorzaakte. De agent – die niet in functie was op het moment van de feiten – reed met zijn personenwagen tegen een verkeersgeleider in Sint-Andries en moest een ademtest afleggen. Daaruit bleek dat de twintiger maar liefst 3,2 pro mille alcohol in zijn bloed had. “Een toch wel enorm hoog alcoholpercentage”, zei de Brugse politierechter maandagochtend. De agent kwam niet opdagen in de rechtbank en liet zich vertegenwoordigen door een advocaat.

Zwangerschap vieren

Mijn cliënt heeft veel meegemaakt in het verleden“, begon die haar pleidooi. “Vanaf zijn tweede verjaardag moest hij verder zonder vaderfiguur. Dat had toch wel een zware impact op hem. Bij de politie leerde hij zijn mentor beter kennen. Die fungeerde een beetje als zijn tweede vader. Toen die in 2014 stierf, was dat opnieuw een zware klap.”

Toen de politierechter erop wees dat het verleden van haar cliënt niks verandert aan de verkeersinbreuk, probeerde de advocate dan toch de dronken avond en rit van de agent te verklaren. “Hij had net te horen gekregen dat zijn vriendin zwanger was en ging dat vieren. Daarbij kwam er alcohol aan te pas, waarna het ongeval gebeurde. Mijn cliënt is er 200 procent van overtuigd dat hij nooit nog een dergelijke overtreding zal begaan. De schade aan de verkeersgeleider is er al vergoed en hij beschikt nog over een blanco strafblad. Ik vraag dan ook om daar rekening mee te houden bij het uitspreken van de straf”, klonk het verweer. De politierechter kon echter niet om de feiten heen en legde de twintiger een geldboete op van 1.800 euro, waarvan de helft met uitstel, en twee maanden rijverbod. Vijftien dagen daarvan zijn met uitstel. Als de man ooit nog met de wagen wil rijden, zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven.

Blaam

De beklaagde is al een hele tijd in dienst bij de Brugse politie en is vandaag nog steeds aan de slag als politieagent. “We hebben het ongeval intern besproken en hebben de man in kwestie een blaam gegeven“, vertelt korpschef Dirk Van Nuffel. “Agenten moeten in hun vrije tijd, net zoals iedereen, de wegcode respecteren, dat spreekt voor zich.” De agent kwam er zonder echte schorsing van af, omdat het incident in de privésfeer gebeurde én het de eerste keer was. “Bij herhaling van dergelijke feiten of als het gebeurt wanneer iemand in functie is, zullen we natuurlijk zwaarder optreden”, aldus Dirk Van Nuffel.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier