BK6 ondersteunt creatieve ideeën in teken van solidariteit

© gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

BK6, de creatieve hotspot aan de Leieboorden van waaruit de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad 2030 wordt voorbereid, start een zoektocht naar ideeën en acties om mensen via kunst of creativiteit aan te zetten tot meer solidariteit in Kortrijk en de regio.

BK6, ook Broelkaai 6 genoemd, gaat op zoek naar creatieve projecten die kunnen zorgen voor meer sociale connectie in de buurt met een doelgroep in een kwetsbare situatie, tussen generaties of noem maar op. Zo gaat theatermaker Har Tortike met jongeren uit verschillende jeugdinstellingen aan de slag om samen met hen een online forumtheater in elkaar te boksen.

De jongeren gaan in dialoog over hun eigen situatie in tijden van quarantaine. Ze delen hun verhalen en gaan op zoek naar alternatieven, oplossingen, begrip.

Har Tortike.
Har Tortike.© gf

Om een sessie met 20 jongeren te organiseren is er 300 euro nodig voor de begeleiding en het gebruik van de online tool. “De ambitie is om vier sessies te organiseren voor jongeren binnen de jeugdzorg in Kortrijk. BK6 helpt hen op weg en ondersteunt dit theaterproject. Wie een idee heeft voor een dergelijk project maar dit niet in zijn eentje kan of wil uitbouwen, kan dus terecht bij BK6. Zij gaan op zoek naar mensen of organisaties die dit samen met de initiatiefnemer kunnen organiseren. BK6 heeft de ambitie om uit te groeien tot een open platform voor wie Kortrijk en de regio wil veranderen via kunst en creativiteit”, duidt schepen van Cultuur Axel Ronse.

Hiervoor geniet het de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Er is een budget van 5.000 euro vrijgemaakt om tien projecten te voorzien van elk 500 euro. Naast de financiële steun helpt BK6 je ook om met de juiste personen en diensten die jouw project kunnen helpen realiseren in contact te komen. Ook ondersteunen ze je project met communicatie via hun kanalen.

Sociale en culturele connectie

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “We willen impactprojecten ondersteunen die een duidelijke sociale en culturele connectie hebben. We merken een ongeziene solidariteit in deze coronatijden en willen graag alle initiatieven zo goed mogelijk helpen en begeleiden.” Zowel particulieren als organisaties kunnen projecten indienen. Wie een idee heeft, kan dit indienen op http://streekfonds.be/bk6-oproep/ waarna een jury zich zal buigen over de ingediende projecten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier