https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

BK Leeuwentoren uitgesteld door corona, maar bedenker gaat intussen wel internationaal

Leeuwentoren-bedenker Stefaan Oplynes (midden) samen met zijn echtgenote Adelien Wesemael en Christian Huys, de uitbater van restaurant De Voerman. © EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Normaal zou morgen, zondag 12 juli, in Ieper gestreden worden om de tweede Belgische titel Leeuwentoren. Corona stak daar een stokje voor, maar intussen heeft spelbedenker Stefaan Vanoplynes wel een nieuwe datum kunnen prikken: 23 augustus. In samenwerking met de zomerbar van restaurant De Voerman wordt dan het BK Leeuwentoren georganiseerd.

Voor wie Leeuwentoren nog niet kent, vertelt Stefaan Vanoplynes nog eens in het kort wat dit buitengezelschapsspel juist inhoudt. “Als gezelschapsspelletjesfanaat wou ik een eigen bordspel maken voor de leerlingen van mijn klas rond Ieper”, zegt hij. “Uiteindelijk werd het een houten werpspel gebaseerd op de Leeuwentoren van de Ieperse vestingen. Een leuke en gemakkelijke mix tussen kubb en petanque en kan gespeeld worden door jong en oud.”

Ondertussen gaan de exemplaren als zoete broodjes over de toonbank. “Er werden 200 spellen zelf gemaakt in massief beuk. Dit was de eerste oplage in 2018. In de lente van 2019 arriveerden 1.000 spellen uit rubberhout. Deze zijn duurzamer, veerkrachtiger en ecologischer. Op dit moment gaan we naar de 700 spellen die in omloop zijn. Door corona werden al mijn activiteiten jammer genoeg afgezegd en daarom wilde ik zeker nog iets doen. De boekhouder en andere kosten moeten immers doorbetaald worden.”

700 bomen

Daarom bouwde Stefaan in de paasvakantie een Kickstarter uit. “Via het crowdfundingsplatform werden 65 spellen verkocht. Een mooie, maar bescheiden verkoop“, aldus Stefaan. “Al mijn tijd ging op naar mijn leerlingen van de zesde klas die op de eerste plaats kwamen de afgelopen periode. Toch ben ik trots dat ik met deze Kickstarter de eerste stapjes naar het buitenland kon zetten. De voorbije week gingen zo de eerste pakketten uit naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Spanje en Duitsland. Er werden zelfs twee spellen besteld voor Dubaï in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn eerste spellen die buiten Europa zijn verkocht.”

Leeuwentoren zet nu ook een ecologische stap, vertelt de spelletjesbedenker uit Boezinge. “Ik ben in onderhandeling met Stad Ieper over de plaats en de soort bomen die er worden aangeplant. Op dit moment kan ik wel al zeggen dat er 700 bomen effectief geplant zullen worden in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021.”

De Voerman

Jammer genoeg moest Stefaan het BK Leeuwentoren van morgen, zondag 12 juli uitstellen. “We organiseren ons tweede editie van het Belgisch kampioenschap nu in samenwerking met restaurant De Voerman en spreiden het over enkele poule-avonden met dan de finale op zondag 23 augustus. Doordat De Voerman een zomerbar opstartte, kunnen we nu genieten in juli van een pétanquetornooi en in augustus is er dan ons BK Leeuwentoren. Dat je er ook kunt genieten van een drankje en/of een hapje op hun mooie overdekt terras is mooi meegenomen.”

Vanaf vrijdag 17 juli kan je inschrijven voor het BK Leeuwentoren via info@leeuwentoren.be. Meer info op www.leeuwentoren.be of de Facebookpagina Leeuwentoren. Het BK wordt gespreid over vier avonden, met telkens acht ploegen per avond, bestaande uit minimaal twee en maximaal vier spelers. Per ploeg betaal je 15 euro inschrijvingsgeld. De acht finalisten winnen prijzen tussen 25 en 80 euro per ploeg in samenwerking met lokale handelaars.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.