BK en PK Vinkenzang voor het tweede jaar op rij uitgesteld: “Betekent een financiële strop”

V.l.n.r. Ronny Dewulf, verantwoordelijke financiën BK, Davy Debruyne, hulp-gewestleider en Eddy Vermoortele, gewestleider en coördinator van de regio Westhoek. (foto ACK)©type=
V.l.n.r. Ronny Dewulf, verantwoordelijke financiën BK, Davy Debruyne, hulp-gewestleider en Eddy Vermoortele, gewestleider en coördinator van de regio Westhoek. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Vorig jaar zou het Belgisch kampioenschap vinkenzang in de gemeente Houthulst worden georganiseerd. Dat werd door de coronapandemie uitgesteld tot 2021, maar ook dit jaar wordt het, om dezelfde redenen, uitgesteld.

“Normaal worden de provinciale kampioenschappen gehouden op de eerste zondag van juni en het Belgisch kampioenschap op de laatste zondag van juni”, vertelt gewestleider en coördinator regio Westhoek, Eddy Vermoortele. “Vorig jaar werden de kampioenschappen rond Pasen afgelast, dit jaar weten we al vroeger dat ze niet kunnen doorgaan. Het verbond liet ook al weten dat alle provinciale wedstrijden afgelast zijn. Het voorbije seizoen hebben we ook niet veel kunnen doen, de zettingen konden in het begin doorgaan met 20 mensen, maar al je weet dat in Houthulst alleen al ruim 250 vinkeniers, verdeeld over acht maatschappijen, actief zijn dan is 20 wel heel weinig.”

Afstand van 2,4 meter

“Later kregen we de melding dat er geen vinkenzettingen meer mochten doorgaan. Nochtans is het bij een vinkenzetting zo dat iedereen op een afstand van 2,40 meter van elkaar zit en er niet wordt heen en weer gelopen gedurende het uur dat de zetting duurt. Eerst werd nog gemeld dat het Belgisch kampioenschap zou kunnen doorgaan zonder publiek, maar dan werd het volledig verplaatst naar 2021, eveneens in Houthulst.”

Op het Belgisch kampioenschap worden een paar duizend mensen verwacht. “Voor het BK worden telkens tussen 1.500 en 3.000 vinkeniers verwacht plus toeschouwers, partners en kinderen, liefhebbers die niet aan het BK deelnemen en noem maar op”, licht Eddy toe. “De inschrijvingen en prijsuitreikingen zouden doorgaan op de Vrijetijdscampus in Houthulst terwijl het kampioenschap zou doorgaan langs de Iepersteenweg in Merkem, vanaf het kruispunt aan De Kippe.”

Financiële strop

Het annuleren van het BK heeft al aardig wat centen gekost. “Wij organiseren het BK in samenwerking met de gewesten Zonnebeke en Ieper en we hadden vorig jaar al heel veel energie en geld gestoken in het organiseren van het BK. We hopen in mei opnieuw te kunnen opstarten. We kunnen ook telkens rekenen op de gemeente, de politie en een aantal sponsors om dit te organiseren, hetzij door logistieke hulp te bieden of door subsidie, waarvoor we hen heel dankbaar zijn.”

“We hebben wel wat zaken afgezegd maar het blijft een serieuze financiële strop, vermits de reeds gedrukte affiches onbruikbaar zijn geworden en we geen inkomsten hebben uit de zettingen en andere activiteiten zoals de feestmaaltijden en de herdenkingsmissen voor de overleden leden. Dat verlies ophalen zal moeilijk zijn, de sponsoring vermindert en het is ook heel normaal dat zelfstandigen in deze omstandigheden minder staan te springen om verenigingen te sponsoren. Er zullen misschien wel enkele leden afhaken maar dat zal dan vooral te maken hebben met de leeftijd.”

Zestiende eeuw

Vinkenzetten of het houden van zangwedstrijden met vinken is een eeuwenoude volkssport die voornamelijk nog in West- en Oost-Vlaanderen gespeeld wordt. De vroegste bron over het bestaan van zangwedstrijden met vinken gaat terug tot het einde van de zestiende eeuw. Het vinkenzetten is op deze manier een sociale bezigheid die duizenden liefhebbers bijeenbrengt.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier