Bjorn haalt in zijn eentje 20.555 euro op voor To Walk Again

Redactie KW

Bjorn Delaire was vanavond te gast in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. In het kader van ‘De Warmste Week’ verkocht hij kalenders voor To Walk Again. “Het zou fantastisch mocht er in West-Vlaanderen een REVAlution Center openen”, zegt hij.

‘De Warmste Week’ in Domein Puyenbroeck in Wachtebeke kleurde vanavond ook een beetje West-Vlaams. Bjorn Delaire uit Ingelmunster was er te gast met Marc Herremans, de ex-triatleet die na een fietsval in 2008 verlamd geraakte en zich nu met onder meer het To Walk Again REVAlution Center inzet voor personen met een fysieke beperking. Ook Bjorn moet door het leven met een beperking. Vijf jaar geleden geraakte hij betrokken bij een zwaar verkeersongeval in Kortrijk, waardoor hij vanaf zijn middel is verlamd. Zijn levenslust is hij echter niet kwijt, dat bewees hij afgelopen zomer.

“Het was dagenlang snikheet in juni en daarom postte ik een berichtje ‘Gezocht: iemand met een zwembad in de tuin. Je kent mij nog niet, maar wij worden deze week echt beste vrienden.’ Ik heb daar onmiddellijk reactie op gekregen van mensen die mij uitnodigden om bij hen te gaan zwemmen. Uiteindelijk heb ik de uitdaging aangegaan om 100 dagen lang elke dag in een ander zwembad te duiken. Ik kan zwemmen, puur op armkracht. Na die honderd dagen was ik wel stikkapot.”

140 plaatsen in West-Vlaanderen

Zijn zwembadverhaal werd in een kalender gegoten en die werd de afgelopen maanden verkocht voor het goede doel. “Tijdens mijn duiken werden er telkens foto’s genomen met pruiken en attributen. Hoe zotter, hoe liever. Daarna heb ik besloten om daar nog iets mee te doen. In de kalender staan ook foto’s van To Walk Again en So Yes, het kledingmerk voor personen met een fysieke beperking waarbij ik model ben.”

Ik ben iedereen erg dankbaar, in het bijzonder mijn vriendin Sophia

Bjorn heeft de afgelopen anderhalve maand kalenders rondgebracht op 140 plaatsen in West-Vlaanderen. “Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Het was zeer intens, maar tegelijk ook zeer motiverend door de vele positieve reacties. Ik ben heel tevreden en iedereen erg dankbaar. In het bijzonder mijn vriendin Sophia. Ze heeft mij de afgelopen weken niet veel gezien, maar ze is mij blijven steunen.”

Opnieuw auto-ongeluk

Tijdens zijn rondrit door West-Vlaanderen had Bjorn ook brute pech. “Toen het enkele weken geleden zo gesneeuwd had, wou ik de baan niet op”, zegt hij. “Daags nadien deed ik dat wel en ik ben geslipt met mijn wagen. Hij moest worden getakeld en ik was meteen in paniek dat ik mijn actie niet zou kunnen volbrengen. Gelukkig hebben enkele vrienden de dagen erna in de bres gesprongen om mij rond te voeren naar mijn locaties, anders had ik het niet gehaald. Ondertussen weet ik ook wat die slippartij mij zal kosten, 7.000 euro. Je wil dan iets doen voor het goede doel…”

REVAlution Center in Sijsele

Waarvoor de centen van de kalenderverkoop zullen worden gebruikt, ligt nog niet helemaal vast. Bjorn zou het alvast fantastisch vinden mocht er een To Walk Again REVAlution Center komen in West-Vlaanderen. Nu reist hij elke week naar het AZ van Herentals. “Ik ga er langs om een uurtje te stappen aan de hand van een staprobot. Maar veel mensen uit West-Vlaanderen zien het niet zitten om de verre verplaatsing naar Herentals te maken. Als het druk is op de baan, zit ik al snel zes uur in de auto. Na zo’n sessie is dat extra vermoeiend, want het vergt veel van mijn lichaam.”

Bjorn hoopt er een centrum komt dichter bij huis. “Er is sprake om een centrum te openen in Sijsele bij Brugge. Dat zou fantastisch nieuws zijn voor alle West-Vlamingen met fysieke problemen.”

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.