Bjorn en Sandra in Spanje: “Club Brugge heeft hier een eigen supporterslokaal”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Dudzelenaar Bjorn Vandierendonck en zijn Antwerpse vriendin Sandra Leemans wonen al enkele jaren in het Spaanse Altea. Ze hebben er een eigen zaak in decoratie en interieur.

Hoe en wanneer kwamen jullie in Spanje terecht?

“Bjorn arriveerde hier 19 jaar geleden. Aanvankelijk was het eigenlijk zijn bedoeling om te starten in Los Angeles, California. Het bleef echter maar aanslepen om zijn verblijfsvergunning, de zogenaamde ‘green card’ in orde te krijgen. Zo is die piste uiteindelijk niet doorgegaan. Via-via hoorde hij over de mogelijkheid om in Spanje iets uit te bouwen, zoals hier in Altea La Vieja, nabij Alicante. Hij is hier een eerste keer op bezoek gekomen en was meteen helemaal verkocht. Het was voor hem al altijd een jeugddroom geweest om op een dag naar het zuiden te trekken.”

Bjorn en Sandra in Spanje:

En jij? Jij arriveerde hier pas later dan?

“Ja, zo’n 12 jaar geleden, dus toen Bjorn hier al 7 jaar gesetteld was. We hebben elkaar leren kennen in Altea, doordat mijn moeder hier ook al woonde en ze zelfs klant was in de zaak van Bjorn. En van het een kwam het ander.”

Zijn er veel weken, maanden of zelfs jaren aan voorafgegaan vooraleer de beslissing kwam om naar Spanje te verhuizen?

“Het was voor hem al op zijn veertiende een uitgemaakte zaak dat hij in het buitenland zou gaan wonen. Eenmaal hij het hier allemaal goed gezien had, woonde hij er binnen de maand.”

Bjorn en Sandra in Spanje:

Jullie hebben er een zaak in binnenhuisdecoratie. Richten jullie zich vooral op Belgische klanten?

“Bjorn is woondecorateur van opleiding en had altijd graag een eigen zaak gehad. Eerst zijn we begonnen met schilderwerken, daarna zijn we de winkel opgestart. Nu hebben we het complete gamma zoals gordijnen op maat, tapijten, meubels, tuinmeubelen en noem maar op. Alles voor een totale inrichting, kortom. Bij ons kunnen de klanten terecht van a tot z, van 3D-plannen tot een complete uitvoering. Ons klantenbestand is behoorlijk internationaal: we hebben er hier van Belgische origine, maar ook Nederlanders, Scandinaven en Russen.”

Bjorn en Sandra in Spanje:

Is het moeilijk om als buitenlander in Spanje een zaak uit de grond te stampen? Wat maakte het bijvoorbeeld moeilijk?

“Het valt al bij al wel mee om een zaak op te richten in het buitenland. Wel belangrijk is dat je een specialiteit moet hebben.”

Wat is er zo aangenaam aan het leven in Spanje?

“Eerst en vooral het klimaat. Het leven is hier ook veel socialer. Je vertrekt ‘s ochtends met plezier naar je werk.”

Bjorn en Sandra in Spanje:

Is jullie verhuizing naar Spanje definitief of zie je jezelf op een dag toch nog terugkeren?

“Daar kunnen we heel kort op antwoorden: dit is definitief!”

De crisis in het land betekende goed nieuws voor wie (als Belg bijvoorbeeld) een buitenverblijf wilde aanschaffen. Kwam dat ook jullie onderneming ten goede? Merken jullie een plotselinge toename van de vraag?

“Van de crisis hebben we uiteindelijk niet veel gemerkt, aangezien we al een uitgebreide klantenkring hadden. Intussen zit de verkoop van het vastgoed weer in de lift. Vroeger waren het vooral 60-plussers die zich hier iets kwamen aanschaffen, maar nu zijn het ook jongere Belgen die een vakantiewoning kopen.”

Bjorn en Sandra in Spanje:

Jullie team bestaat uit ’12 gemotiveerde mensen die allemaal Nederlands spreken’, staat te lezen op jullie website van A Style Altea. Zijn dat naar Spanje gemigreerde Belgen/Nederlanders, of Spanjaarden die Nederlands hebben geleerd om aan een job te raken bij jullie?

“Ons team is nu wat internationaler geworden door de jaren heen . Nu hebben we bijvoorbeeld een Russisch meisje in dienst voor de Russische klanten.”

Voelen jullie zich nog altijd echte Belgen, of zit de Spaanse cultuur en traditie er intussen ook al wat ingebakken? En zo ja, op welke vlakken uit zich dat?

“Nee, we zijn nog echte Belgen. Onze vriendenkring bestaat uit ook gemigreerde Belgen. Maar sommige Spaanse gewoontes, zoals na het werk een tapa’tje met een wijntje, zit er altijd wel in. Zo gaat Bjorn bijvoorbeeld nog altijd naar de wedstrijden van Club Brugge kijken in het hier opgerichte supporterslokaal. Hier in deze regio wonen veel Belgen, vandaar.”

Bjorn en Sandra in Spanje:

Benidorm kent natuurlijk iedereen, maar waarom moeten onze lezers ook eens naar Altea?

“Altea is zeker het bezoeken waard! Het is een kunstenaarsdorpje, met gezellige steegjes, cafeetjes en restaurantjes én een mooie haven.”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.