Bistro Père et Mère uit Diksmuide in Gault&Millau én in Bib Gourmand

Op de foto Frans Saint Germain (rechts) samen met Jelle Devisch. © Foto ACK
Redactie KW

Ook Bistro Père et Mère uit Diksmuide – van Frans en Ria Saint Germain – werd vorige week opgenomen in de gastronomiegids Gault &Millau. Dubbele vreugde want ook door de Michelin werden ze opgemerkt die hen opnam in hun Bib Gourmand.

Toen Frans en Ria Saint Germain-Clyncke in 1978 in Diksmuide met een viswinkel-traiteurzaak startten konden ze onmogelijk vermoeden dat dit de start zou zijn van een culinair verhaal dat zich zelfs in de volgende generatie Saint Germain voortzet. De traiteurzaak groeide uit tot de bekende zaak Salons Saint Germain met drie feestzalen. Toen Frans en Ria het wat kalmer aan wilden doen gaven, bleef de naam Saint Germain meer dan ooit aanwezig in Diksmuide: zoon Tim en zijn echtgenote Eline namen de Salons over, zoon Bert en echtgenote Miet startten ernaast met Bakker Bert, en zoon Stijn is met echtgenote Mieke de drijvende kracht achter Stijns Keukentje.

Prijs en kwaliteit

Maar ook Ria en Frans wilden nog verder tussen de mensen blijven. Twee jaar geleden startten ze hun bistro-restaurant Père et Mère. Nog maar twee jaar open, mocht het koppel vorige week een dubbele erkenning ontvangen: het restaurant werd opgenomen in de gastronomiegids Gault&Millau met een score van 13 op 20, maar ook door de Michelin die hen opnam in hun Bib Gourmand.

“We blijven trouw aan ons concept en onze klanten”

“In de Bib Gourmand worden restaurants opgenomen waar je voor maximum 37 euro een driegangenmenu van excellente keuken kan genieten. Prijs, kwaliteit, omgeving en sfeer bepalen mee of men al dan niet kan worden opgenomen in de Bib Gourmand”, aldus Frans Saint Germain. “Dat past perfect in onze filosofie van goede prijs-kwaliteit in een aangename omgeving. Wie zich aan het streefdoel – maximum 37 euro – wil houden moet vooral creatief zijn. Dat kan door het werken met lokale producten, die op een originele manier klaar te maken om een nieuw en smakelijk gerecht aan een matige prijs te creëren.”

Persoonlijk begroeten

“Prijs en kwaliteit zijn bij ons zeer belangrijk, maar ook het menselijk contact: ik hou eraan om de klanten op het eind van de service persoonlijk te begroeten en een woordje te praten. Daarom ook dat deze erkenning voor mij heel wat waard is, zelfs meer dan een ster. Vaak vragen mensen hoe het komt dat we niet eerder al opgenomen werden. Dat is heel eenvoudig: deze culinaire gidsen nemen geen feestzalen op.”

Culinaire kaart

Slechts drie zaken in Vlaanderen kregen de eer in de Bib Gourmant opgenomen te worden: twee in Limburg en Père & Mère als enige in West- en Oost-Vlaanderen. De erkenning is zeker ook een opsteker voor Diksmuide dat zich op de culinaire kaart gezet ziet. “Wij zijn uiterst tevreden en zeer blij met deze erkenningen, maar er zal aan ons concept niets veranderen”, verzekert Frans Saint Germain. “We blijven ons inzetten om hoge kwaliteit te brengen tegen de maximumprijs van 37 euro. In het voorjaar van 2019 zal ik de zakelijke leiding overgeven aan Jelle Devisch, die nu al een hele tijd meedraait, maar Ria en ik blijven meewerken. Voor de klanten zal er geen verandering merkbaar zijn, hoogstens zullen de openingsuren iets worden uitgebreid. Verder blijven we trouw aan ons concept en aan onze klanten. Sommigen vierden hun huwelijksfeest destijds in de Salons en komen nu met hun familie hun jubileum vieren. Dat is toch leuk.”

Père et Mère vindt men op de Grote Markt 43 in Diksmuide. Meer info op https://www.pere-et-mere.be

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier