Het verhaal begon nog met het vroegere schoolbestuur De Wijngaard. "Financieel was er toen nog niet zoveel mogelijk, maar met het samenbrengen van onze scholengemeenschappen binnen het grote schoolbestuur Scola hebben we een beter zicht op de zaken", aldus Christine Van Praet, coördinerend directeur bij Scola. Binnen Scola werkt men momenteel met verschillende cellen: vooral de cel Financiën en de cel Infrastructuur konden de mogelijkheden onderzoeken en hebben een klare kijk op de situatie."
...

Het verhaal begon nog met het vroegere schoolbestuur De Wijngaard. "Financieel was er toen nog niet zoveel mogelijk, maar met het samenbrengen van onze scholengemeenschappen binnen het grote schoolbestuur Scola hebben we een beter zicht op de zaken", aldus Christine Van Praet, coördinerend directeur bij Scola. Binnen Scola werkt men momenteel met verschillende cellen: vooral de cel Financiën en de cel Infrastructuur konden de mogelijkheden onderzoeken en hebben een klare kijk op de situatie."Vzw Scola kocht het vroegere klooster aan voor 265.000 euro. "Nu staan we voor een verbouwing van ruim een miljoen." Er is een subsidie van 665.363 euro.Directeurs Wim Callewaert en Stefanie Moenens van kleuter- en lagere scholen Sint-Vincentius Bissegem waren oorspronkelijk van plan enkel de benedenverdieping van het vroegere klooster aan te pakken. "De middelen waren er niet om ook de bovenverdieping te verbouwen."Uiteindelijk zal de bovenverdieping van wat vroeger het klooster in Bissegem was het hart van schoolbestuur Scola worden. Er komen vergaderzalen, een bureau voor de coördinerend directeur, het centraal secretariaat van Scola en het secretariaat voor het overkoepelend werk van ICT en preventie.Scola omvat de scholengemeenschappen Klavertje 4 en De Wijngaard en bestuurt de kleuter en lagere school Sint-Vincentius Bissegem, De Sprong in Kortrijk, Vrije Centrumschool en vbs Rodenburg in Marke, De Kindervriend, vbs Bellegem, vbs Rollegem en vbs Biekorfje in Aalbeke.De benedenverdieping van het klooster wordt ook grondig gerenoveerd en alle vensters, plafonds en vloeren gaan er uit. "In de vroegere kapel komt het bureau van de directie en de living van de zusters wordt het secretariaat van de lagere en kleuterschool in Bissegem. Vooraan links in het gebouw komt een keuken", legt Wim uit. In de andere ruimtes blijft nog een stukje van de compartimentering zodat de indeling van het vroegere klooster nog wat zichtbaar blijft, maar we verwijderen wel enkele muren om van de betonnen structuur een zo open mogelijke ruimte te maken. De grote deuren in de inkom worden behouden maar wel verplaatst, zodat ze voor een inkom voor de bovenverdieping van Scola kunnen zorgen.Het keukengebouwtje en het toilet, die zich tegen de kleuterschool bevinden worden afgebroken om er een nieuw sas te creëren om van de kleuterschool naar het klooster te komen. "Dit wordt een onthaalruimte met kapstokjes voor de kindjes die 's middags komen eten", aldus Stefanie. De kinderen van de kleuterschool zullen na de verbouwingen in het kloostergebouw eten, maar de benedenruimte wordt wel polyvalent zodat die ook gebruikt kan worden als vergaderruimte of voor info-avonden.Vanop straat zal het zicht naar structuur niet zoveel veranderen. "We zullen wel de gevel grondig reinigen. De schoolpoort komt niet meer langs de straat maar waar de tweede schoolpoort momenteel staat. "De oprit wordt dus een schoolpleintje dat dag en nacht toegankelijk is. We hopen om in het voorjaar de echte werken te kunnen starten. Gebruiksklaar zijn in september 2021 is wellicht te optimistisch", lacht Wim.