Bissegem krijgt eigen ‘strand’ met Bissegem Plage

Bissegem krijgt er een aantrekkelijke ontmoetingsplaats bij. Langs de Leie komt Bissegem Plage, een uniek stukje natuur om te wandelen, te genieten van de groene omgeving en met plaats voor kinderen om te spelen. De werken starten volgend jaar. In de lente van 2022 zal Bissegem Plage toegankelijk zijn voor het publiek.

Zo moet Bissegem Plage er gaan uitzien.© Stad Kortrijk
Zo moet Bissegem Plage er gaan uitzien.© Stad Kortrijk

Bissegem Plage zal net geen hectare groot zijn. De stad kocht het braakliggend stuk bouwgrond in de Vrije-Aardstraat langs de Leie begin dit jaar voor 166.127,50 euro. Er worden waterbufferbekkens gegraven om het regenwater van de Driekerkenstraat op te vangen.

De twee bufferbekkens, die onderling verbonden zijn, zullen een halve meter diep zijn. Het grootste bufferbekken zal nooit droog staan. Deze poelen creëren een omgeving waar natte natuur zich volop kan ontwikkelen. Een vlonder (houten terras) zal het gevulde bekken deels overbruggen. Hierop kan iedereen genieten van de rustige sfeer en de passage van boten op de Leie.

Strandgevoel

Bissegem Plage wordt een van de mooiste plekjes in Bissegem, een idyllische stopplaats voor fietsers en wandelaars op het jaagpad langs de Leie. Kinderen kunnen er vrijuit ravotten en spelen, ook in het kleinste bufferbekken. In samenwerking met vzw Ubuntu, die in de Vrije-Aardstraat woningen aanbiedt aan mensen met een beperking, wordt gekeken om tijdens de zomer materiaal zoals strandzetels te voorzien. Zo voel je je er helemaal aan het strand.

Klaar tegen 2022

De plannen worden dinsdag 15 december voorgesteld aan de inwoners van Bissegem. Zij kunnen dan nog hun feedback geven voor een definitief ontwerp wordt opgemaakt. De voorbereidende werken, zoals archeologie en bodemonderzoek, starten begin 2021. De bufferbekkens worden in de zomer van 2021 aangelegd. Dit jaar zijn al sonderingen uitgevoerd en de waterstanden worden maandelijks opgemeten. Bissegem Plage zal toegankelijk zijn voor het publiek vanaf de lente van 2022.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.