Eerder deze week besliste bisschop Aerts om de pastoor te verwijderen uit zijn functies in Zwevezele. Het bisdom had heel wat klachten ontvangen van mensen die het moeilijk hadden met de nogal flamboyante manier waarop Brutin zijn parochie leidde. Maar die beslissing viel bij sommige parochianen niet in goede aarde en er staan al twee kleine optochten gepland als reactie op de beslissing. De geplande optochten in Zwevezele en Brugge tonen dat mensen moeite hebben met de beslissing van de bisschop.

"We kregen via mail en Facebook deze week reacties in die zin binnen. We betreuren dat de genomen beslissing mensen kwetst. We kregen ook positieve reacties in verband met deze beslissing. Het toont de polarisatie rond de persoon van Luk Brutin", aldus het bisdom.

Ook bisschop Aerts reageert nu zelf. "De beslissing om de pastoor te verwijderen is er niet zomaar gekomen. Sinds 2012 zijn er, ook door mijn voorganger, met priester Luk Brutin regelmatig contacten en gesprekken geweest, om naar effectieve oplossingen te zoeken voor de klachten en conflicten. Zelf heb ik net als mijn medewerkers geluisterd, ook naar nauwe medewerkers van Luk Brutin. Daarnaast heb ik in deze zaak heel wat adviezen ingewonnen bij mensen die verantwoordelijkheid in de kerk dragen. Tot mijn grote spijt bleek uit de vele gesprekken dat Luk Brutin er niet in slaagt als pastoor zijn parochiegemeenschap samen te houden. Natuurlijk ben ik gevoelig voor de pijn van mensen in en rond Zwevezele. Maar de beslissing om hem als pastoor te verwijderen was onvermijdelijk."

Het besluit van het bisdom staat dus vast.

(BELGA)