Bisschop Koen Vanhoutte wordt ereburger van Gistel

Godelieve Vansevenant uit Moere is fier dat haar zoon Koen tot ereburger van de stad Gistel werd aangesteld. © MVS
Redactie KW

Bisschop Koen Vanhoutte werd aangesteld tot ereburger van Gistel. Met zijn benoeming door de gemeenteraad prijkt de 62-jarige Koen Vanhoutte op het lijstje waarop ook bisschop Johan Bonny, Raoul Maria De Puydt, Alexandre Vasseur en Heinz Günther staan.

Op 18 mei 2018 werd Koen Vanhoutte tot hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en tot titulair bisschop van Thagora benoemd. De wijding tot bisschop greep plaats op 2 september in de kathedraal van Mechelen.

Als inwoner van Moere was ik uiteraard nauw verbonden met Gistel. Zo volgde ik mijn lagere middelbare studies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Gistel en werd ik in Moere op 17 juli 1983 tot priester gewijd. Tijdens mijn studies in Rome en Leuven keek ik er naar uit om zoveel als mogelijk mijn ma en mijn familie in Gistel te bezoeken”, vertelt Koen Vanhoutte.

Drukke agenda

“Ondanks zijn drukke agenda komt hij bijna elk weekend naar Moere. Weinig mensen weten dat hij groene vingers heeft en dat Koen instaat voor het onderhoud van onze grote tuin”, glimlacht zijn trotse ma Godelieve Vansevenant.

“In Brugge was ik sedert 1985 professor aan het Grootseminarie”, gaat de bisschop verder. “In 2005 volgde een benoeming tot bisschoppelijk vicaris voor de parochies en de liturgie. Ik was dan vooral verantwoordelijk voor de parochiepastoraal en de vorming van leken. Eind juni 2006 werd ik, na het onverwachte overlijden van Eric Vanden Berghe, benoemd tot president van het Grootseminarie.”

Weinig mensen weten dat Koen Vanhoutte groene vingers heeft en dat hij instaat voor het onderhoud van de tuin

Na de heisa rond Roger Vangheluwe kwam het consultorencollege van het bisdom bijeen en werd Koen Vanhoutte tot diocesane administrator verkozen en bestuurde hij het bisdom tot de aanstelling van Jozef De Kesel als nieuwe bisschop.

Houten staf

“Op 14 december 2015 werd ik opnieuw verkozen tot diocesaan administrator nadat Jozef De Kesel bezit had genomen van de zetel van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Ik vervulde voor de twee maal dit ambt tot 4 december 2016 de datum waarop Lode Aerts zijn taak als nieuwe bisschop opnam”, vult Koen aan.

Na zijn benoeming op 18 mei 2018 tot titulair bisschop van Thagora en hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel koos de Vanhoutte als wapenspreuk Veni sancte Spiritus – Kom heilige Geest. Als symbool van zijn herderlijke taak koos Koen voor een simpele houten staf en dit als verwijzing naar het timmertalent van zijn vader André. “Bij mijn aanstelling was ik ontroerd toen ik bemerkte dat veel Gistelnaars in de kathedraal aanwezig waren en dat vanuit Moere speciaal een bus naar Mechelen was ingelegd”.

Vruchtbare grond

Voor de nieuwe bisschop was het uiteraard een grote verandering waar hij met vele vragen en uitdagingen aan begon. “In de beginperiode moest ik vooral kennismaken de mensen die in de regio Brussel-Mechelen de kerkgemeenschap dragen.” Zo onderstreept Koen dat hij veel te danken heeft aan zijn ouders, eenvoudige gelovige mensen uit een klein dorp. “Hun opvoeding is voor mij vruchtbare grond geweest die mij al zoveel heeft meegegeven. Dit alles met een rustige uitstraling die zegt ‘heb vertrouwen, heb hoop'”.

Met zijn benoeming door de gemeenteraad tot ereburger sluit de 62-jarige Koen Vanhoutte zich aan bij de andere merkwaardige figuren als bisschop Johan Bonny, Raoul Maria De Puydt, Alexandre Vasseur en Heinz Günther. (MVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier