Bisdom schept troostplek in binnenstad

In de tuin van het bisschopshuis bevindt zich een kunstwerk van Maud Bekaert.
In de tuin van het bisschopshuis bevindt zich een kunstwerk van Maud Bekaert.
Redactie KW

Van 30 april tot 10 mei wordt in het kader van ‘Heel het land’ in de binnentuin van het Brugse bisschopshuis een troostplek gecreëerd. Het initiatief, uitgewerkt door de dienst zorgpastoraat, draagt de naam ‘Liefde sterft niet’.

Centraal op de troostplek staat een kunstwerk van Maud Bekaert met de naam Erbarme dich . Het zal de hele tiendaagse na reservatie te bezoeken zijn in de tuin van het bisschopshuis. Het werk wil een tastbaar symbool zijn ter nagedachtenis aan mensen die zonder nabijheid van vrienden of familieleden gestorven zijn én een plek van troost voor allen die geen afscheid konden nemen van iemand die hen dierbaar was.

Naam dierbare op steen schrijven

Het kunstwerk zal met een QR-code ook een korte video aanbieden die doet stilstaan bij de pijn van verdriet en afscheid, maar die ook een hoopvolle boodschap aanreikt: ‘Liefde sterft niet’. Wie wil, kan ook de naam van een dierbare overledene op een witte steen schrijven en neerleggen bij het kunstwerk. Er is ook de mogelijkheid om in de nabijgelegen kathedraal een kaarsje aan te steken, hiervoor is een ruimte ingericht waar mensen rustig kunnen zitten, mediteren, bidden.

Op 8 mei om 18.30 uur zal bisschop Lode Aerts bij het kunstwerk voorgaan in een moment van gebed en verstilling. Daarop worden ook enkele families uitgenodigd die afscheid moesten nemen in moeilijke omstandigheden. ‘Ook al moeten we afstand houden, door een moment als dit, drukken we nabijheid uit’, aldus bisschop Lode Aerts.

Door de coronamaatregelen is vooraf reserveren verplicht. Op www.bisdombrugge.be kan je de reservatielink terugvinden.

Locatie: tuin van het bisschopshuis in Brugge (Heilige Geeststraat 4, 8000 Brugge)

Wanneer: vrijdag 30 april tot zondag 10 mei

Reserveren: https://inschrijven.brugge.be/nl/258e18c8-f624-4bdb-8a2e-0ffff3fca379

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.