Birgit verkoopt glazen wolkjes voor in de kerstboom voor Boven De Wolken

Birgit Verplancke, met naast haar Wouter Verplancke (broer van Birgit, fotograaf voor Boven De Wolken), Stefaan Helderweirt (Boven de Wolken) en burgemeester Dirk De fauw. © Davy Coghe
Olivier Neese

Wil je je kerstboom versieren met unieke glazen figuurtjes én op hetzelfde moment het goede doel steunen? Dan kan je vanaf nu glazen wolkjes bestellen bij Birgit Verplancke. De Brugse glasrestaurator vervaardigt en verkoopt handgemaakte glaswerkjes voor Boven De Wolken, een vzw die fotografen op pad stuurt wanneer ouders afscheid moeten nemen van hun pasgeborene.

“Wat bedoeld was als een kleine actie, is intussen en gigantisch project geworden”, lacht Birgit Verplancke (25). De jonge Brugse master in conservatie en restauratie van glas kondigde maandagavond aan dat ze handgemaakte glazen wolkjes verkocht voor de vzw Boven De Wolken en binnen enkele uren waren al 250 exemplaren al de deur uit. “Meteen ben ik aan een nieuwe lading begonnen. En de vragen blijven binnenkomen. Woensdagochtend zaten we al meer dan 360 bestellingen, uit binnen- en buitenland. Elk halfuur komen er 50 bestellingen extra binnen. Dat wordt de komende weken heel vroeg opstaan en heel laat gaan slapen. (lacht) Aan elk wolkje ben ik ongeveer 40 minuten bezig. Eerst worden ze getekend, uitgezaagd en geschilderd, waarna ze 24 uur in de oven moeten. Daarna moeten ze ook nog voorzien worden van koper folie, zilversolduur en een ringetje.”

“Woensdagochtend zaten we al meer dan 360 bestellingen, uit binnen- en buitenland. Elk halfuur komen er 50 extra bestellingen binnen”

Een wolkje kost 5 euro en de winst gaat integraal naar Boven De Wolken. Die vzw stuurt fotografen op pad naar ouders die afscheid moeten nemen van hun pasgeboren kindje. “Mijn broer Wouter Verplancke is een van de vrijwillige fotografen. Hij is leerkracht by day, fotograaf by night. Veel vertelt hij niet over zijn werk voor Boven De Wolken, omdat het heel intens en persoonlijk is. Ik wou de organisatie steunen. Elk jaar maak ik een kerstfiguurtje, dus waarom dit jaar niet ten voordele van hem en de organisatie waarbij hij betrokken is.”

Ambachtsvrouw

Nadat ze enkele jaren haar werk als glazenier bij Group Monument combineerde met glasrestaurator in bijberoep, zette Birgit Verplancke eind februari de stap naar volledige zelfstandigheid. “Nog tijdens mijn studies klopten mensen met een kapot glasraam bij me aan. In mijn masterjaar was ik nog bezig met mijn thesis en ik had al een eigen zaak. (lacht) Na enkele maanden kreeg ik het label van Ambachtsvrouw, een jaar later die van ‘Handmade in Brugge’. Het is allemaal heel snel gegaan en de zaken gaan heel goed. Dat de lockdown er kwam nadat ik twee weken gestart was, kwam eigenlijk niet slecht uit. Mensen konden nergens naartoe en hadden tijd om zich aan hun kapotte glasramen te ergeren en plannen te smeden om die te herstellen. Mijn agenda raakt nog steeds goed gevuld met opdrachten uit heel België, en daar komen nu nog eens honderden wolkjes bij.” (lacht)

>> Een glazen wolkje kost 5 euro en kan besteld worden via 0474 385 100, hallo@birgitverplancke.be of via een persoonlijk bericht op haar Facebookpagina

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.