Birger Landuyt start met Fietsersbond in Tielt: “Kleine aanpassingen zouden al veel oplossen”

Birger Landuyt met zijn drie kinderen Anna-Lucia (10), Leander (8) en Marie-Julie (7) op de longtale of cargobike, een elektrisch ondersteunde fiets waarmee ze een volledige winkelkar naar huis kunnen brengen. © GF
Redactie KW

In Vlaanderen en Brussel pleit de Fietsersbond in meer dan 125 gemeenten actief voor duurzame mobiliteit. Fietsers verdienen een volwaardige plaats in het verkeer. “Dergelijke groep hebben we in Tielt ook nodig, want de fietser mag in een centrumstad met weinig lintbebouwing geenszins aan het oog ontsnappen”, aldus initiatiefnemer Birger Landuyt.

Birger Landuyt (35) is al bijna zes jaar lid van de stedelijke verkeerscommissie in Tielt. De gemeenteraad keurde de oprichting van die commissie goed op 7 februari 2013. Een vertegenwoordiging uit alle maatschappelijke geledingen beoogde een ruimer draagvlak voor verkeer en mobiliteit. “Ikzelf en de andere leden van de verkeerscommissie willen opkomen voor veilig verkeer”, vertelt Birger. “We willen niet dat de fietser in een hoekje geduwd wordt. De verkeerscommissie krijgt wel gehoor, maar eens op de gemeenteraad komt er weinig gevolg. Nochtans hebben alle partijen in hun verkiezingscampagne laten merken dat ze pro fietsers zijn. Dus nu we een Fietsersbond oprichten, hopen we meer te kunnen bekomen.”

Ringbaan en collegesite

Velen nemen nog steeds de wagen en komen te laat op hun afspraak. “Als je in Tielt moet zijn, rij je sneller met de fiets. De weg is daarom niet veiliger of comfortabeler en het is precies daarom dat we een afdeling van de Fietsersbond in Tielt willen oprichten. Aan de gewestwegen kunnen we niet veel doen. Wel proberen we druk te zetten op het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) om sneller heraanleg te bekomen. In Tielt moeten eerst en vooral kleine hindernissen weggewerkt worden, want dat zou al minder frustraties opleveren. Ik denk aan paaltjes, putten, slechte doorsteken, slechte verbindingswegen en borduren. Bovendien heeft Tielt nood aan meer fietsenstallingen, want deze zijn vaak overvol.”

“Eerst en vooral moeten er kleine hindernissen weggewerkt worden, want dat zou al minder frustraties opleveren”

Dat toont aan dat er meer fietsers zijn in Tielt dan vijf jaar geleden. “Het zware verkeer is al voor een stuk uit het centrum geweerd. Zolang de ring echter niet voltooid raakt blijven vrachtwagens het centrum doorkruisen. Alhoewel dat soms overroepen wordt. Vooral het grote aantal auto’s zorgt voor onveilige situaties rond het zwembad, de sporthal en de academie. Als iedereen met de auto blijft komen onder het mom dat het gevaarlijk is, dan verandert er niets. Nochtans is Tielt een stad waar in het centrum alles dicht bij elkaar ligt en alles vlot met de fiets bereikbaar is. Het is ook belangrijk dat bij het plannen van nieuwe initiatieven van bij het begin rekening gehouden wordt met de fietser. Bijvoorbeeld bij het aanleggen van een nieuwe straat of bij de ontwikkeling van de collegesite.”

Birger Landuyt start met Fietsersbond in Tielt:
© Foto VVC

Birger is beroepsmilitair in Gavere. “Bij mooi weer rij ik heen en terug met mijn roeifiets. Ik gebruik mijn overdekte ligfiets bij neerslag. In onze garage staat geen auto. We hebben er een, maar die staat minstens vijf dagen per week stil. We hebben een kickbike, een step met grote wielen, en een longtale of cargobike waarop onze drie kinderen kunnen plaatsnemen. Ikzelf of mijn vrouw Lobke doen er met de kinderen boodschappen mee en brengen met gemak een volledige winkelkar naar huis.”

“Tielt heeft nood aan meer fietsenstallingen, want ze zijn vaak overvol”

De familie Landuyt vertegenwoordigt vijf volwaardige fietsers. “Mijn vrouw Lobke Flamand (32) werkt als kinderverzorgster in Gent. Ze doet een beroep op het openbaar vervoer en gebruikt een plooifiets. Onze drie kinderen Anna-Lucia (10), Leander (8) en Marie-Julie (7) namen we aanvankelijk mee in de bakfiets en later aan onze eigen fiets met de ‘follow me’. Onze kinderen werden goed voorbereid op het verkeer. Wij verplaatsen ons zoveel mogelijk met de fiets. In het voorbije jaar staat er 14.000 kilometer op mijn fietsenteller”, vult Birger aan.

Zowel Birger als Lobke zijn ervan overtuigd dat het fietsbeleid in de Stad Tielt verder uitgewerkt moet worden en nog meer gehoor moet krijgen. “Onze Fietsersbond bestaat nu uit acht personen. We beginnen klein, maar zijn ervan overtuigd aanhang te winnen. We nodigen daarom iedereen die zich graag met de fiets in en rond Tielt verplaatst uit om onze informatieavond bij te wonen op maandag 17 december om 20 uur in De Gilde in de Oude Stationsstraat 4 in Tielt.”

Info: tielt@fietsersbond.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier