Bioscopen popelen om er weer in te vliegen: “Hopelijk mogen we 50 procent van onze capaciteit gebruiken”

© Wikipedia
© Wikipedia
Philippe Verhaest

Ook de bioscopen mogen op woensdag 9 juni opnieuw de deuren openen. “Na acht lange maanden zal het véél deugd doen om opnieuw volk over de vloer te krijgen”, klinkt het bij de Kortrijkse Budascoop.

Van midden oktober is het geleden dat de Budascoop in Kortrijk, onderdeel van het kunstencentrum Buda en een keurmerk binnen de wereld van de ‘betere’ film, nog eens cinefielen mocht verwelkomen. “We zijn in de wolken met het nieuws, maar hopen dat de voorwaarden snel duidelijk worden”, zegt programmator Lieve Vankeirbulck. “We duimen dat we toch 40 tot 50 procent van onze totale capaciteit zullen kunnen gebruiken. Dat zou alles werkbaar maken. En ik kan me ook niet voorstellen dat we al om 22 uur zullen moeten sluiten, want dan zijn de meeste films nog niet afgelopen. Indien dat wel zo is, zullen we ons programma grondig onder de loep moeten nemen.”

Budascoop telt in totaal vier filmzalen. “We gaan er ook van uit dat we opnieuw drankjes en kleine snacks zullen mogen verkopen. Als je in de horecazaken binnen iets mag eten of drinken, waarom dan niet bij ons? Onze eerste films liggen al vast, we zijn er helemaal klaar voor. Ook financieel zal de heropening voor meer ademruimte zorgen, want zo lang de deuren gesloten moeten houden, is allesbehalve evident.”

Wanneer alles weer zoals vroeger zal zijn, is ook voor Lieve niet duidelijk. “We hopen op september. Mochten we dan opnieuw elk zitje kunnen gebruiken zonder dat er mondmaskers nodig zouden zijn, dat zou heerlijk zijn.”