Beverly Screens sluit: geen cinema meer aan oostkust

Zaakvoerders Marc Noseda en zijn echtgenote.
Zaakvoerders Marc Noseda en zijn echtgenote.
Redactie KW

Na 33 jaar sluit Beverly Screens in Knokke-Heist de deuren. Zo verdwijnt de laatste cinema aan de oostkust. De zalen zullen plaatsmaken voor een nieuw project van bouwpromotor Versluys. “Corona heeft de bom doen ontploffen. Al is de bioscoopwereld sowieso niet meer wat het geweest is”, zegt uitbater Marc Noseda.

Een familiale kustbioscoop, zo zal Beverly Screens herinnerd worden in Knokke-Heist. De cinema, op een boogscheut van het strand, is al sinds 1988 een vertrouwde naam in de kustgemeente. 26 jaar geleden nam Marc Noseda de cinema met vier zalen en 694 zitplaatsen over.

In 2007 investeerde hij nog in een volledige renovatie van de accommodatie. Beverly Screens werd ook al bekroond met de ‘Golden Mickey Award’ voor Beste Bioscoop in België. Toch is de eindgeneriek van het verhaal nu aangebroken. De familie Noseda heeft het gebouw verkocht en sluit onmiddellijk de deuren.

“We hebben 26 jaar met hart en ziel gewerkt in de cinema”, stelt Marc Noseda (59). “Het idee om af te bouwen en uiteindelijk te stoppen zat al een tijdje in ons hoofd, maar de coronacrisis heeft alles versneld. Corona heeft de bom doen ontploffen, zeg maar.”

Daarmee bedoelt Marc Noseda dat het gebrek aan perspectief voor de sector hem vroeger dan verwacht deed beslissen te stoppen. “Het is tijd om nu samen met mijn vrouw te genieten van het leven. Mijn zoon John is in andere sectoren bezig en had geen tijd om de cinema verder te zetten. Op dat vlak was het dus niet zo’n moeilijke beslissing om te verkopen. De bioscoopwereld is bovendien niet meer wat het geweest is door al die streamingdiensten. Het wordt steeds minder rendabel.”

Filmsterren

Dat Beverly Screens een goede reputatie had, bewijst het aantal (wereld)sterren dat er over de rode loper heeft gelopen. “Matthew McConaughey, Collin Farrell en Jean-Claude Van Damme zijn maar een paar namen”, somt Marc Noseda op. “Maar evengoed waren lokale vedetten zoals Rik Verheye, Louis Talpe en Erik Van Looy hier kind aan huis. We kijken sowieso met een grote glimlach terug op de voorbije 26 jaar.” Het gebouw werd opgekocht door bouwpromotor Versluys. Hun plannen zijn voorlopig nog niet bekend. (MM/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.