Binnenspeeltuin Conquesta opnieuw open: “Zonder ballenbad, maar mét een nieuw doolhof”

Inge Fossaert: "Ik stel vast dat er veel begrip is bij de mensen." (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Binnenspeeltuin Conquesta heeft lang moeten wachten om opnieuw de deuren te mogen openen na de lockdown. Woensdag was het eindelijk zover, weliswaar met heel wat extra veiligheidsmaatregelen. Zo gaat het speelplein iedere middag een half uur dicht, zodat het personeel de belangrijkste zaken kan ontsmetten.

“We draaien nu op zowat de helft van de capaciteit”, vertelt Inge Fossaert, manager van Conquesta. “Normaal kunnen er in Conquesta een goeie 400 personen zitten, maar hebben we dat moeten beperken tot 200. We hebben ongeveer de helft van de stoelen en tafels verwijderd. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we op deze manier moeten voortdoen tot 1 augustus.”

Bovendien moeten bezoekers reserveren. “Ik weet niet of dat verplicht is, maar we hebben het toch gedaan, omdat je dan een beter zicht hebt op hoeveel volk er komt. Het is ook gemakkelijker om je personeel in te plannen. In de zomer is het sowieso moeilijk om in te schatten hoeveel mensen er op een bepaalde dag zullen komen, omdat dat dit heel erg afhankelijk is van het weer. Die reserveringen zijn dan wel handig.”

Gezond verstand

Daar blijft het niet bij. Ook de bezoekers moeten zich aan heel wat maatregelen houden. “Voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop”, legt Inge uit. “We vragen iedereen om 1,5 meter afstand te houden tot andere gasten en de medewerkers en dat ze thuis blijven wanneer ze verkouden zijn of griepklachten hebben. Blijf als volwassenen zoveel mogelijk op je plaats zitten, ontsmet bij binnenkomst grondig je handen, was na het toiletbezoek je handen met water en zeep en desinfecteer je handen daarna met desinfecteergel, betaal bij voorkeur met bancontact….”

Begrip

“Voorlopig ziet het ernaar uit dat de mensen zich goed aan de extra maatregelen houden”, zegt Inge. “Ik stel vast dat er veel begrip is. Vorige week kregen we al mailtjes voor verjaardagsfeestjes. Toen ik terugstuurde dat er maximum vijftien mensen aan één tafel mogen zitten, gingen de meesten wel meteen akkoord. Behalve één uitzondering deed niemand daar moeilijk over. Normaal zijn we doorlopend open, maar nu sluiten we een half uur tussen 14 en 14.30 uur om de belangrijkste zaken te ontsmetten. Ook daarvoor heeft iedereen begrip. De mensen zijn het ondertussen al een beetje gewoon.”

“Vorige week kregen we al mailtjes voor verjaardagsfeestjes”

Op de eerste dag kwamen al heel wat kinderen zich uitleven op het speelplein. “Woensdagmorgen waren de tafels voor een vierde bezet en in de namiddag kwam nog eens een honderdtal mensen. Dat is eigenlijk meer dan verwacht voor de eerste dag, vooral omdat we geen verjaardagsfeestjes hadden.”

De verplichte sluiting bood Conquesta ook de mogelijkheid om hier en daar vernieuwingen door te voeren. “We hebben twee aanpassingen gedaan: een kleine update van een speeltoestel, dat we vernieuwd hebben, en een glijbaan hebben we verwijderd. Die stond er al van in het begin en was verkleurd en versleten. In de plaats is er een nieuw doolhof gekomen, waarbij de kinderen hun weg moeten zoeken van boven naar beneden. Ik denk dat er niet veel speeltuinen zijn in West-Vlaanderen die zoiets hebben.”

Geen ballenbad

“De toestellen moeten ontsmet worden, maar niet op dagelijkse basis. Het is vooral voor de zaken die veel aangeraakt worden dat we sluiten tussen 14 uur en 14.30 uur. Dat gaat dan om de tafels, stoelen, toiletten, deurklinken… De speeltoestellen hebben we ontsmet voor we open gingen en dat zullen we geregeld blijven doen. De ballen en de blokken zijn wel verwijderd. Dat werd opgelegd door de overheid. We hebben dus even geen ballenbad meer. Dat is jammer, maar wat moet, moet”, besluit Inge.

Dit jaar zou Conquesta eigenlijk verhuizen naar de Augustijnenstraat, maar die plannen liepen wat vertraging op. “Aanvankelijk was de verhuis gepland in 2020, maar het zal waarschijnlijk een jaar later zijn”, zegt eigenaar Jan Hosten. “Corona heeft daar niets mee te maken. Het is vooral omdat we een goeie verstandhouding willen met de buren. We hebben ons aanvankelijk plan al een beetje bijgestuurd. Niet dat er echt protest was, maar er waren wel bezorgdheden die we nu willen wegwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier