Binnenkort gemeenschapsdienst voor sluikstorters in Brugge

Pol Van Den Driessche.© Davy Coghe
Pol Van Den Driessche.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Volgens gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) is het sluikstorten een ramp geworden in Brugge: “Om die plaag uit te roeien, moeten we gemeenschapsdienst invoeren voor hardleerse sluikstorters.” Hij krijgt gehoor van burgemeester Dirk De fauw.

“In Roeselare is dit al met succes ingevoerd: 20 of 30 uren gemeenschapsdienst om zelf die rotzooi op te ruimen. 70 procent van de daders is er na die dienstverlening mee gestopt”, zegt Pol Van den Driessche. Andries Neirynck (Groen) bepleitte hogere GAS-boetes, de invoering van statiegeld en verplichte herbruikbare bekers in het Jan Breydelstadion.

Sandra Wintein (Vooruit) betrapte naar eigen zeggen zelfs recent een oudere heer in het Katelijnepark op sluikstorten: “We moeten werk maken van dit probleem.”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is het alternatief van gemeenschapsdienst nog niet gebruikt in Brugge : “Maar ik ben het idee zeer genegen, want financieel komen sluikstorters er met een GAS-boete vaak goedkoop vanaf. Maar sluikstorten is een van de moeilijkst vast te stellen wandaden. Ons GAS-rapport telt slechts 29 dossiers in 2020 en 44 in 2019. Om die gemeenschapsdienst in te voeren, moeten we ons GAS-reglement wijzigen. Ik zal dit voorstellen en hoop dat het klaar is voor de zomer. Ik kijk ernaar uit dat sluikstorters de transportzone in Zeebrugge eens grondig opkuisen….”

Preventieschepen Mathijs Goderis (Vooruit) vulde aan dat de nieuwe mobiele camera’s ook al hun nut bewezen hebben in de strijd tegen zwerfvuil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier